Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Στο χωριό της κάνναβης, στο Λαζαράτι Αργυροκαστρου.

Εμπνευσμένος από τα Ημερολόγια Μοτοσικλέτας του Τσε Γκεβάρα, ο 25χρονος Ολλανδός Τέο Ρούλοφς ξεκίνησε με τον φίλο και συνομήλικό του Ντάαν Φονκ για ένα ταξίδι ανακάλυψης - όχι όμως στη Λατινική Αμερική, αλλά στην εξίσου άγνωστή τους Αλβανία. Οταν έφτασαν στη χώρα, άκουσαν να μιλούν για το Λαζαράτ, μια μικρή κωμόπολη στη Νότια Αλβανία σκαρφαλωμένη σε βουνοπλαγιά, ηλιόλουστη τα τρία τέταρτα του χρόνου και... κατάφυτη με κάνναβη. «Ενα ολόκληρο χωριό καλύπτεται από φυτείες κάνναβης, για να πάνε στο σχολείο, τα παιδιά ανοίγουν δρόμο ανάμεσα από φυτά τριών μέτρων. Είναι απίστευτο!», είπε ο Τέο στην αλβανική εφημερίδα «Τέμα», το σχετικό δημοσίευμα της οποίας αναδημοσιεύτηκε από το γαλλικό περιοδικό «Κουριέρ Ιντερνασιονάλ».
Στην αρχή οι χωρικοί ήταν καχύποπτοι, έβλεπαν τους δύο νεαρούς με μισό μάτι, όμως μόλις έμαθαν πως είναι Ολλανδοί, η καχυποψία μετατράπηκε σε χαμόγελα. Η εθνικότητά τους, τους άνοιξε όλες τις πόρτες και το βίντεο που τράβηξαν στη διάρκεια της επίσκεψής τους είχε μεγάλη επιτυχία στο YouTube. «Μείναμε μόλις δύο ώρες στο χωριό, το οποίο θα ήταν ένα πολύ συνηθισμένο χωριό, αν έλειπαν αυτές οι φυτείες κάνναβης», λέει ο Τέο. «Ο,τι είναι πράσινο εκεί, είναι κάνναβη... Ο τύπος που μας συνόδευε μιλούσε άψογα αγγλικά. Οι γονείς του είχαν πληρώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό χάρη στα χρήματα που κερδίζουν από την κάνναβη. Πέσαμε στην περίοδο της συγκομιδής και η οικογένειά του είχε παρατάξει τεράστια φυτά στην ηλιόλουστη αυλή. Δεν μας επέτρεψαν να τραβήξουμε φωτογραφίες, όμως καπνίσαμε όσο θέλαμε!», προσθέτει ενθουσιασμένος ο νεαρός. «Πωλούν την κάνναβη στο ένα δέκατο της τιμής στην οποία πωλείται στα ολλανδικά coffee shops και αυτό αρκεί για να ζήσει άνετα μια οικογένεια», συνεχίζει ο Τέο. «Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλόξενοι, αν και πάνω στο τραπέζι υπήρχε ένα γεμάτο αυτόματο... Είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, μικροσκοπική σε σύγκριση με αυτές που υπάρχουν τριγύρω. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κάνναβη είναι εδώ βασιλιάς».
Τη συγκομιδή της σοδειάς εξασφαλίζουν άνεργες χωρικές. Με τα έσοδα, οι οικογένειές τους ζουν έναν ολόκληρο χρόνο. «Αν η Αστυνομία ανακατευτεί, θα μας στερήσει τον μοναδικό πόρο μας», λέει μια εποχική εργάτρια. Το 2008, όταν στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από τις παράνομες φυτείες, έγιναν δεκτά με πυρά από Καλάσνικοφ... Η αποποινικοποίηση θα μπορούσε να είναι κι εδώ μια λύση. Το μέλλον μπορεί να δείχνει η Πορτογαλία, η οποία έχει αποκτήσει εικόνα διεθνούς εργαστηρίου εδώ και 11 χρόνια, αφότου η κυβέρνησή της κατάργησε τις ποινικές κυρώσεις για τη χρήση όλων των ναρκωτικών. Και η κατανάλωσή τους μειώθηκε, με αποτέλεσμα ειδικοί απ' όλο τον κόσμο να επισκέπτονται τη Λισαβώνα για να αντλήσουν διδάγματα από το πορτογαλικό μοντέλο. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για χώρες με περιοχές όπως του Λαζαράτ ή των Ζωνιανών...
 
 
 

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου