Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό». Κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς


«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.


Όπως εξήγησε «απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!»

«Κατόπιν τούτου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή» πρόσθεσε.


Την εντολή θα πάρει την Τρίτη το μεσημέρι στις 14:00 ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε το καταστροφικό για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα στην απέραντη δυστυχία που προκάλεσε η πολιτική του μνημονίου, για την οποία -όπως τόνισε- «ήμασταν το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει» για αυτό. Σήμερα τις προτάσεις της ΝΔ για ανάγκη διαπραγμάτευσης τις δέχεται η μισή Ευρώπη, πρόσθεσε.


Ο κ. Σαμαράς, όπως εξήγησε, δέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη».


«Κι όπως δεσμεύτηκα» συνέχισε, «προσπάθησα να βρω λύση για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία».


Περιγράφοντας την έκβαση των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της ΝΔ, γιατί έχει δεσμευθεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης Αριστεράς.


Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλου ήταν δημιουργία κυβέρνησης Ενότητας με τη συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση όμως αυτή δεν είναι εφικτή, τόνισε ο κ. Σαμαράς, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη απορρίψει την πρόταση συγκυβέρνησης, την οποία μετά απέρριψε και ο Φ.Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.


«Ως πρώτο κόμμα πήρα τη διερευνητική εντολή και επιδίωξα να συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά σειρά εκλογικής δύναμης των κομμάτων τους.


» Συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς.


» Συναντήθηκα, στη συνέχεια, με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.


» Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του κ. Καμμένου, που αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί μας.


» Τέλος τηλεφώνησα και στην κα Παπαρήγα Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική».


Έκανα ό,τι μπορούσα να αποτρέψω την ακυβερνησία


«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται! Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό» είπε ο κ. Σαμαράς.


» Ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η Πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε. Κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της «επαναδιαπραγμάτευσης». Που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής, όταν πρώτοι και μόνοι το είπαμε. Άλλο, αν σήμερα, το λέει η μισή Ευρώπη.


» Ήμασταν, επίσης, το μόνο κόμμα που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας.


» Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο.


» Κατόπιν τούτου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

1 σχόλιο: