Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει μονάδες για την προστασία των παιδιών

Η Προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, συγκέντρωσε σε μια περιφερειακή συνάντηση στο Ελμπασάν, που συγκλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών και τον κρατικό Οργανισμό για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακών δομών της αστυνομίας , δικαιοσύνης, υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών υπηρεσιών και της κοινωνίας των πολιτών.
Ο συμμετέχων σε αυτή τη δραστηριότητα, 
υπουργός κ. Σπύρος Ξέρας  τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί σημαντικό στόχο της κυβέρνησης, που εκφράζεται στην εμβάθυνση των νομοθετικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά .


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «αυτό είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού, που έχει επιφέρει αλλαγές στη νοοτροπία της πολιτικής για τα παιδιά και τη δημιουργία θεσμικών οργάνων για την παρακολούθηση και την εφαρμογή αυτών των πολιτικών."
Εστιάζοντας στα νομικά πλαίσια, ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος «Περί Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού" και τα άρθρα του Καταστατικού εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία καθορίζουν με σαφήνεια  τη δέσμευση και τις ευθύνες όλων των παραγόντων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την εγγύηση των δικαιώματων των παιδιών.


"Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι  και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για τη δημιουργία των δομών για παιδιά από το νομαρχιακό συμβούλιο,  δήμο / κοινότητα, όπως ορίζεται στο νόμο,καθώς η εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας ως άτομα, γονείς, οικογενειάρχες, μέλη μιας κοινωνίας, καθώς και ως στελέχη της κρατικής διοίκησης ", δήλωσε ο Ξέρας.
Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των μονάδων προστασίας των παιδιών στους δήμους και τις κοινότητες, ο Υπουργός είπε ότι η λειτουργία των δομών αυτών θα επιφέρει θετική επίδραση στη θεραπεία των παιδιών που έχουν ανάγκη και μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.

«Εδώ και χρόνια προσπαθούμε, αλλά εξακολουθεί να παραμένει το κύριο μέλημά μας, η παιδική εργασία, η εκμετάλλευσή τους για οικονομικά οφέλη
.. Όλοι μας που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αποτελούμε δομές που θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Για πρώτη φορά τώρα έχουμε νομικό άρθρο που καθορίζει τον τρόπο της συνεργασίας και την ευθύνη όλων των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της υπόθεσης ενός παιδιού σε κίνδυνο. Αυτό μας επιτρέπει   να παρέμβουμε, να πάρουμε για υπεράσπιση και να χειριστούμε επαγγελματικά ένα παιδί που χρησιμοποιείται στο δρόμο, ακόμα και από την οικογένειά του.

Συνεπώς, επαναλαμβάνω ότι η δημιουργία των δομών για παιδιά σε τοπικό επίπεδο είναι το κύριο βήμα για την προστασία τους, καθώς αυτές είναι μονάδες που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα και  έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο, " τόνισε ο Υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τοπικούς  εκλεγμένους.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός κ. Ξέρας πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο αυτισμού στο Ελμπασάν, όπου δήλωσε ότι για τα παιδιά που πλήττονται από το φάσμα της αυτιστικής διαταραχής, το Υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει προϋπολογισμούς που θεσπίζονται για την προστασία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου