Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Συντονισμός συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ ΕΕ - Αλβανίας

ΣΤΟΝ περιορισμένο συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης προχωρούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αλβανία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που έχουν συνάψει τα δύο μέρη, όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σημειώνεται πως το άρθρο 48 της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών-μελών τους αφενός, και της Δημοκρατίας της Αλβανίας αφετέρου, περιέχει διατάξεις για περιορισμένο συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών και της Αλβανίας.

Η πρόταση περιορισμένου συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών και της Αλβανίας έχει διαμορφωθεί σχεδόν πανομοιότυπα με τη δέσμη των έξι σχεδίων αποφάσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης, τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης όσον αφορά την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Ισραήλ, βάσει των οποίων αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από το Συμβούλιο η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός των άρθρων για την κοινωνική ασφάλιση που περιέχουν οι συμφωνίες αυτές είναι να μπορεί ένας εργαζόμενος από την οικεία συνδεδεμένη χώρα να λαμβάνει ορισμένες παροχές κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του(των) κράτους(ών) μέλους(ών), στην οποία υπάγεται ή υπαγόταν. Το ίδιο ισχύει, κατ'Α αμοιβαιότητα, για έναν πολίτη της ΕΕ που εργάζεται στη συνδεδεμένη χώρα.

Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους εθνικούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της εφαρμογής αυτών των προτάσεων, επειδή θα πρέπει να προβλέπουν, για παράδειγμα, την καταβολή των παροχών που περιγράφονται στο άρθρο 48 της συμφωνίας με την Αλβανία. Ωστόσο, το άρθρο αυτό αφορά μόνον τα πρόσωπα που συνεισφέρουν ή έχουν συνεισφέρει στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της ενδιαφερόμενης χώρας, όπως προβλέπεται από την εθνική της νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να εκτιμηθούν οι ακριβείς επιπτώσεις αυτών των προτάσεων στα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.


http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου