Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ξέρας συναντήθηκε και συζήτησε με εκπροσώπους Ομοσπονδιών Ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, κάλεσε σε μια ευρεία συνάντηση τους εκπροσώπους των ατόμων με ειδικές ανάγκες  για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση που ανέλαβε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας σε αυτόν τον τομέα, στο πλαίσιο του της διαδικασίας  επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.


Εξ αρχής, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη συνάντηση και ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς τις νομικές αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της υποστήριξης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να θέσουν όλες τις κατηγορίες μπροστά στη δίκαιη και ίση μεταχείρισης χωρίς διακρίσεις μέσα στην ομάδα ή μεταξύ των ομάδων με ειδικές ανάγκες.



"Η σημερινή αλβανική νομοθεσία σχετικά με την αναπηρία εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη και
υπάρχουν διαφορές  στα δικαιώματα και τη μεταχείριση για τις ειδικές ομάδες της αναπηρίας, τόνισε ο Υπουργός. Έτσι, η διατύπωση και η έγκριση, το συντομότερο ενός δικαιου νόμου , το οποίο θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τα οφέλη για όλες τις ομάδες, δεν είναι μόνο υποχρέωση του αλβανικού κράτους στη διαδικασία της επικύρωσης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υπεγράφη πριν από τρία χρόνια από την Αλβανία, καθώς και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και μια υποχρέωση μπροστά στις ομάδες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες . "

Ο Υπουργός κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των αναπήρων να μιλήσουν και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις προβλέψεις του νόμου ,
οι οποίες θα καθορίσουν το μέγεθος και τα κριτήρια αποδοτικότητας για την αποζημίωση της ηλεκτρικής ενέργειας , σταθερού τηλεφώνου και αστικών συγκοινωνιών, μετά τις πρόσφατες νομικές αλλαγές στο καθεστώς των τυφλών και άτομων με ειδικές ανάγκες παραπληγικών και τετραπληγικών.
 Οι Εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ατόμων με φυσικές, αισθητηριακές και διανοητικές ειδικές ανάγκες , χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας να ακούσει τη γνώμη και τις προτάσεις όλων των ομάδων για τη βελτίωση και τη στήριξη της νομοθεσίας που βασίζεται σε πιο σωστές βάσεις .

Στη συνάντηση συζητήθηκε για τις νομικές βελτιώσεις που θα διασφαλίσουν μια δικαιότερη μεταχείρηση της αναπηρίας, για να ελεγχθεί και να  αποφευχθεί στο μέγιστο η διαφθορά ,  τον καθορισμό του ποσού της αποζημίωσης της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών βάσει των μελετών που απαιτούνται για τα έξοδα μιας οικογένειας, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και την υποστήριξη των υφιστάμενων υπηρεσιών, διότι μέσω αυτών των υπηρεσιών, τα άτομα με αναπηρία έχουν την ευκαιρία να αποκατασταθούν και να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία .


Αυτή η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  θα πλαισιωθεί και από  άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες όπου θα επικεντρωθούν  στις νομικές μεταρρυθμίσεις για την αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου