Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η Αλβανία εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου περί υπηκοότητας

Η πρόταση του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να εκχωρηθεί υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον 100.000 ευρώ στη χώρα προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ κάποιων, καθώς φοβούνται πως η αλλαγή θα δημιουργήσει ευκαιρία για τρομοκράτες και εγκληματίες.
Ο Μπερίσα αιτήθηκε αναθεώρηση του νόμου της χώρας περί υπηκοότητας στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι τροποποιήσεις στο νόμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα εκχωρούν την Αλβανική υπηκοότητα σε αλλοδαπούς πολίτες που επενδύουν 100.000 ευρώ στην Αλβανία, και όλους τους αλλοδαπούς πολίτες Αλβανικής καταγωγής.

Επικριτές του σχεδίου αναφέρουν πως η πρόταση του Μπερίσα θα ενισχύσει τις δικές του πολιτικές προοπτικές.
"Ο Μπερίσα, ο οποίος κατάγεται από πόλη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, διατηρεί ειδική σχέση με Κοσοβάρους και έχει την ισχυρή στήριξή τους στην τροποποίηση του νόμου περί υπηκοότητας", ανέφερε στους SETimes ο Φατλούμ Σαντίκου, πολιτικός σχολιαστής σε διάφορα ειδησεογραφικά ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου. "Εάν συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα ψήφου, θα αυξήσει τη στήριξη προς τον Μπερίσα στις επόμενες εκλογές".
Ο Ιλίρ Γκιόνι, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε πως η πρόταση θα παρεμποδιστεί στο κοινοβούλιο.
"Το ποσό των 100.00 ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι μικρό χρηματικό ποσό, μιλώντας με σχετικούς όρους, για μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εδάφη, τις ευκαιρίες και τους χώρους, επιτρέποντας στα μέλη της να αποκτήσουν Αλβανική υπηκοότητα", ανέφερε ο Γκιόνι στον τηλεοπτικό σταθμό Albanian Screen Television.
Ο Έριον Μπράτσε, αντιπολιτευόμενος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε πως η υπηκοότητα βάσει επενδύσεων θα πλήξει την Αλβανία.
"Αυτό που κάνει ο Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία είναι πρωτοφανές -- για χρήματα, για μερικές ακόμα ψήφους το 2013", ανέφερε ο Μπράτσε στην αλβανική εφημερίδα Shekulli.
Επίσης, η Συμμαχία Κόκκινο-Μαύρο, μια πολιτειακή οργάνωση, τάσσεται υπέρ της εκχώρησης υπηκοότητας σε όσους έχουν Αλβανική καταγωγή ωστόσο εναντιώθηκε στις υπηκοότητες βάσει επενδύσεων. Υποστηρίζουν πως οι αιτούντες υπηκοότητα με ποινικό μητρώο θα πρέπει να απορρίπτονται.
Παρόμοιο σχέδιο δέχθηκε πυρά το 2010 στο Μαυροβούνιο, όταν ο καθαιρεμένος Πρωθυπουργός Θακσίν Σιναβάτρα της Ταϊλάνδης έλαβε υπηκοότητα παρά τις εκκρεμείς κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του.
Ο Μπερίσα ανέφερε πως η τροποποίηση του νόμου περί υπηκοότητας θα προσελκύσει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Αλβανία.
Ωστόσο ο Λιριντόν Σεφκέτι, πολιτικός ερευνητής ττης Κοινωνίας Κοσσυφοπεδίου για την Κοινωνική Έρευνα, δήλωσε στους SETimes πως η προσφορά υπηκοότητας για επενδύσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
"Υπάρχουν πολλές πιθανότητες πως τα Αλβανικά διαβατήρια, τα οποία ενδέχεται να δοθούν σε Αλβανούς στο εξωτερικό, να έχουν έναν προσωπικό αριθμό ο οποίος θα καθιστά αδύνατα τα ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα, όπως κάνει η Σερβία με τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Η εκχώρηση υπηκοότητας για επενδύσεις ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα, όπως το πρόβλημα που είχε η ΕΕ στην υπόθεση του Μαυροβουνίου", ανέφερε ο Σεφκέτι.
Ωστόσο, μέρος του λαού στηρίζει το σχέδιο.
Η Εντόνα Χότι, 20 ετών, φοιτήτρια στην Πρίστινα, ανέφερε πως θα αιτηθεί αλβανική υπηκοότητα εάν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
"Είμαι πραγματικά χαρούμενη καθώς θα μπορώ να μετακινούμε πιο ελεύθερα, μιάς και το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου δεν προσφέρει μεγάλη ελευθερία μετακίνησης, πέραν του ότι επαληθεύει την ταυτότητά μου ως Κοσοβάρα", δήλωσε η Χότι στους SETimes.
Η Αρτάν Μακαστένα, Αλβανίδα φοιτήτρια στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε πως το να έχεις υπηκοότητα δεν αποτελεί απλά ζήτημα ελεύθερης μετακίνησης.
"Επιτέλους, θα έχω διαβατήριο που θα δηλώνει σαφέστατα πως είμαι Αλβανίδα. Για μένα δεν σημαίνει απλά πως θα έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω περισσότερο στο εξωτερικό, έχει να κάνει με την εθνικότητά μου", δήλωσε η Μακαστένα στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου