Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Η οικονομική κρίση διώχνει μαζικά τους οικονομικούς μετανάστες από την Ελλάδα

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την χώρα όσοι από τους οικονομικούς μετανάστες δεν μπορούν να βρούνε δουλειά για να βιοποριστούν αυτοί και οι οικογένειές τους. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το 2009 μέχρι σήμερα οι μισοί, τουλάχιστον, οικονομικοί μετανάστες υπήκοοι Αλβανίας εγκατέλειψαν την Καβάλα. Τα στοιχεία που τηρεί ο σύλλογός τους στην Καβάλα δείχνουν ότι η κρίση επηρέασε αρνητικά και τη δική τους κοινότητα.
Ενώ το 2009 είχε υπολογιστεί ότι στην Καβάλα ζούσαν περίπου 9.000 υπήκοοι Αλβανίας, στα τέλη του 2011 είχαν απομείνει μόλις 3.000, σύμφωνα με τον σύλλογό τους.  Οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, αφού οι οικοδομικές και οι αγροτικές εργασίες στις οποίες εργάζονταν ως επί το πλείστον, έχουν περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Την άσχημη κατάσταση την βλέπεις κάθε πρωί στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, όπου πλέον κανένας δεν περιμένει να περάσει κάποιος για να τον πάρει για δουλειά.

 «Από την στιγμή που δεν υπάρχει οικοδομή, οι δουλειές είναι περιορισμένες», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέκο Ζέκια. «Κάποιες μετακομίσεις βγαίνουν αραιά και πού, μεταφορές μπαζών, καθαρισμοί και ελάχιστες αγροτικές δουλειές. Ευτυχώς που είμαστε εργατικοί και μας προτιμούν από τους Βούλγαρους ή τους άλλους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Καβάλα». Οι περισσότεροι δεν συμπληρώνουν ούτε τα 150 ένσημα που χρειάζονται για την άδεια παραμονής. Αυτός είναι κι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που παίρνουν την απόφαση να φύγουν. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς αφήνουν εδώ τα παιδιά τους που είναι γεννημένα στην Ελλάδα, έχουν πάει ή πηγαίνουν σχολείο κι έχουν κάποια προοπτική.  Πολλοί είναι και αυτοί που σφίγγουν το ζωνάρι τους και κάθονται στην Ελλάδα μόνο και μόνο για χατίρι των παιδιών τους. Υπάρχουν κι αυτοί που τα παιδιά τους πλέον έχουν βρει τον δρόμο τους, οπότε τους είναι πιο εύκολο να γυρίσουν πίσω. «Κάποιοι που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, έκαναν δικές τους δουλειές. Κι εκεί όμως η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Τους στηρίζουν οι συμπατριώτες μας, αλλά κι εκείνοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για τους Έλληνες, ένα περισσότερο για μας. Έτσι και τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει Αλβανοί, με το ζόρι βγάζουν τα ενοίκια και τα έξοδα, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να τα κλείσουν» είπε ο κ. Ζέκια.

Φεύγουν οι μετανάστες, φεύγουν και οι καταθέσεις τους

Φεύγοντας από την Ελλάδα, οι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία, παίρνουν μαζί τους και τις οικονομίες τους που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Σύμφωνα με στοιχεία του ECONOMIST, το 2007 οι μετανάστες έστειλαν πίσω στην Αλβανία  950 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 λόγω της κρίσης 690 εκατομμύρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκταμίευσαν 475 εκατομμύρια ευρώ, στέλνοντάς τα σε αλβανικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το 2009 οι Αλβανοί μετανάστες συμμετείχαν στο 9% του ΑΕΠ της χώρας.


Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

http://www.evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου