Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι μοναδικοί αριθμοί που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και δειλά δειλά αλλά σταθερά έχουν πάρει την ανηφόρα αφορούν τα ποσοστά των εξαγωγών μας.
Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την εξαγωγή ενός αθλητικού νόμου υπάρχει φυσικά πελώρια διαφορά.
Κι όμως, έστω κι ανεπίσημα, ως γεγονός συνέβη.
Η γειτονική μας Αλβανία ζήτησε και έλαβε το νόμο περί αθλητισμού.
Οχι το νέο και «πετσοκομμένο» κατά 80% που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Ιωαννίδη, αλλά τον παλαιότερο, τον προηγούμενο που είχε θεσμοθετημένα τα κίνητρα και τους στόχους.
Η κίνηση, ωστόσο, δεν προήλθε από την κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλιστικό κόμμα στο οποίο ηγείται ο Εντι Ράμα.
Πρώην δήμαρχος Τιράνων, πρώην υπουργός και παλιός αξιόλογος αθλητής του βόλεϊ.
Ο Εντβιν ή Εντι Ράμα ήρθε στην Ελλάδα διαβασμένος για το περιεχόμενο του προηγούμενου αθλητικού νόμου και πέρα από πολιτικές επαφές «έπιασε» την κουβέντα και με διάφορους Αλβανούς ή Βορειοηπειρώτες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στη χώρα μας.
Ζήτησε τη γνώμη τους επί των άρθρων και των διαφόρων προβλημάτων, έτσι ώστε το κόμμα του να προτείνει ένα μοντέρνο, σύγχρονο και ουσιαστικό πρόγραμμα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.
Για παράδειγμα, συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια επίσκεψη γνωριμίας, όπου συζητήθηκαν ασφαλώς πολιτικά θέματα, αλλά και με τον Φώτη Στρακόσια, για το περιεχόμενο της πρότασης ενός νέου αθλητικού νόμου.
Τα νέα φυσικά έγιναν γνωστά στην αλβανική πρωτεύουσα, δεν ήταν δα και κανένα μυστικό, και -όπως λέγεται- ήδη ετοιμάζονται απαντήσεις με θετικά μέτρα από την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα αποφέρει ποσό 100.000 ευρώ σε κάθε Αλβανό ολυμπιονίκη.
Το πριμ οριοθετήθηκε επίσημα και μάλλον θεωρείται εκ του ασφαλούς υψηλό, αν δεχθούμε ότι σήμερα οι γείτονάς μας δεν διαθέτουν ούτε έναν αθλητή ή αθλήτρια ικανούς για μία ολυμπιακή νίκη, σε οποιοδήποτε άθλημα, σε οποιοδήποτε αγώνισμα.
Στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο από την εποχή Ιωαννίδη, δεν προβλέπεται πουθενά ρητά το ύψος του πριμ σε περίπτωση κατάκτησης ενός ολυμπιακού μεταλλίου.
Προβλέπεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- ό,τι «θέλει ή δύναται ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου