Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αλβανία: Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτες για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο


Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτες για την έρευνα πετρελαίου στο Ιόνιο

Ολοένα και περισσότερα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας που αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε σαφείς στόχους, όσον αφορά  τον καταμερισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία, προς όφελός της και εις βάρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Τα έγγραφα και οι χάρτες που αναφέρονται  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, αποδεικνύουν  ότι  ένα μέρος από των  αμφιλεγόμενων περιοχών, οι οποίες ήταν στο πλαίσιο  της συμφωνίας που υπογράφηκε από την ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, αποτελούσαν  περιοχές πηγών πετρελαίου.

Σχετικά αποτελέσματα  η ελληνική πλευρά είχε ανακοινώσει από το 1984,  όπου διεξήχθησαν εργαστηριακές μελέτες σε όλη τη δυτική ακτή της Ελλάδας και στην περιοχή γύρω από το νησί της Κέρκυρας.

Επίσης στην ίδια επικράτεια, από μελέτες που διεξήχθησαν από την ελληνική πλευρά, καθορίζονταν  και  το κατάλληλο μέρος για την εξόρυξη του πετρελαίου.
Τ
α συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μετά από τη σύγκριση των δύο χαρτών για την χαρτογράφηση της κατανομής των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο κρατών, όπου υπάρχει ένα σαφώς σημαντικό θαλάσσιο τρίγωνο,  που διασχίζει την Ελλάδα και είναι κατά’ ουσίαν πηγή πετρελαίου.

Οι Χάρτες

Μετά την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρεις περιοχές, στον κόλπο της Πάτρας (δυτικό τμήμα) , του Κατάκολου  και των Ιωαννίνων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  σύμφωνα με τους δημοσιευθέντες  χάρτες στην Ελλάδα, οι μελέτες έδειξαν ότι βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτούς τους χάρτες είναι το γεγονός ότι μία από τις περιοχές που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, είναι η θάλασσα γύρω από το νησί της Κέρκυρας και κατά μήκος της ακτογραμμής από την Πρέβεζα προς την Ηγουμενίτσα.

Μια άλλη πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι πιο αμφιλεγόμενοι τομείς των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται από τους Έλληνες επιστήμονες ως μια περιοχή που έχει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου.

Αν και η συμφωνία υπεγράφη στις 27 Απριλίου του 2009, η Ελλάδα είχε επίγνωση του γεγονότος, αφού από το 1984 είχαν διεξαχθεί έρευνες στον τομέα αυτόν.

Η σύγκριση των χαρτών απέδειξε ότι ένα σημαντικό μέρος της επιφάνειας των 354,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων , που βάσει της παρούσας συμφωνίας ανήκει στην ελληνική πλευρά, είναι μια πηγή πετρελαίου και σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε  διεθνή διαγωνισμό για την έναρξη της έρευνας, εντούτοις,  οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί της Κέρκυρας, δεν συμπεριλαμβάνονται  στον παρόντα διαγωνισμό, εξαιτίας ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων  δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την αλβανική κυβέρνηση, μετά από τη σύγκρουση και την αρνητική ετυμηγορία του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου