Επιστρέφουν είτε στην πατρίδα τους, είτε πηγαίνουν σε χώρες της Ε.Ε.
Κάποτε ήρθαν στο νομό Λάρισας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, εγκατέλειψαν στις πατρίδες τους, τα σπίτια και τα συγγενικά τους πρόσωπα, δημιουργώντας εδώ ένα νέο νοικοκυριό. Σήμερα αναγκάζονται και πάλι να ξεκινήσουν από το μηδέν και να ξαναμεταναστεύσουν σε μία άλλη χώρα καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά και στη Λάρισα ειδικότερα δεν τους αφήνουν τα περιθώρια να έχουν μία καλή ζωή.
Ο λόγος για τους οικονομικούς μετανάστες, Αλβανούς κυρίως, αλλά και άλλων εθνικοτήτων που μετά από χρόνια παραμονής τους σε όλο το νομό Λάρισας, αναγκάζονται λόγω της ανεργίας να φύγουν και πάλι για μία άλλη χώρα διεκδικώντας έναν αξιοπρεπή μισθό.
Στο νομό Λάρισας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλλοδαπών -Μεταναστών κ. Άγγελο Μήτση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το 40% των Αλβανών έχει εγκαταλείψει την περιοχή και επιστρέφει είτε στην πατρίδα του για να επενδύσει εκεί τις οικονομίες του, είτε σε χώρες της Ε.Ε, με πρώτη τη Γερμανία και έπονται Αγγλία, Σουηδία, Ολλανδία. Είναι χαρακτηριστικό σημειώνει ο κ. Μήτση ότι ενώ κάποτε η επιστροφή στην Αλβανία φάνταζε άπιαστο όνειρο, σήμερα ένα ποσοστό επιστρέφει εκεί καθώς με τα χρήματα που εξοικονόμησε στην Ελλάδα έχει ήδη φτιάξει δικό του σπιτικό και σε αρκετές πόλεις όπου υπάρχει ανάπτυξη είναι και πιο εύκολο να βρει απασχόληση.
Με μεγαλύτερη ευκολία θα πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλλοδαπών ν. Λάρισας αφήνουν την περιοχή και κυρίως την πόλη οι νέοι σε ηλικία μετανάστες που ενδεχομένως δεν έχουν οικογένεια και δεν έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που ζουν εδώ.
Αλλά και στα χωριά του νομού η εικόνα δεν είναι διαφορετική, έχουν αδειάσει κυριολεκτικά, αφού η αύξηση της ανεργίας και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που απασχολούνταν οι περισσότεροι Αλβανοί εργάτες, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κύμα φυγής από το νομό.
Ένας ακόμη βασικός λόγος για τον οποίο οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι πλέον οι Έλληνες αγρότες που τους απασχολούσαν στις αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να τους πληρώνουν, με αποτέλεσμα αυτό να επιτείνει ακόμη περισσότερο την έξοδό τους από την περιοχή.
Όλοι αυτοί που αφήνουν την περιοχή και γίνονται για δεύτερη φορά μετανάστες μέσα σε λίγα χρόνια εκτός από το ουσιαστικό ζήτημα της επιβίωσης έχουν να αντιμετωπίσουν και πάλι για δεύτερη φορά το θέμα της παραμονής τους σε μία άλλη χώρα και αυτό γιατί όπως επισημαίνει ο κ. Μήτση αν κάποιος έχει ήδη άδεια παραμονής στην Ελλάδα για δύο χρόνια που είναι το μίνιμουμ και την οποία έχει πληρώσει 300 ευρώ όταν θα φύγει για μία άλλη χώρα θα μπορεί ναι μεν να τη χρησιμοποιήσει με κάποια επιπλέον έγγραφα που θα βγάλει, όταν αυτή όμως θα λήξει θα βρεθεί και πάλι ως λαθρομετανάστης με τα όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται.
Για να εκδοθεί μία άδεια παραμονής θα προσθέσει ο κ. Μήτση θα πρέπει ο κάθε Αλβανός να έχει συμπληρώσει 240 ένσημα για δύο χρόνια και αυτό στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα δύσκολο, έως ανέφικτο με αποτέλεσμα αρκετοί Αλβανοί να μην έχουν πια άδεια παραμονής στη χώρα.
Εκτός από τους Αλβανούς όμως στο νομό Λάρισας σύμφωνα με τον κ. Μήτση υπάρχουν και άλλες εθνικότητες μεταναστών. Υπάρχουν Αφγανοί και Πακιστανοί με ποσοστό 4% , Ρουμάνοι 1,5%, Βούλγαροι 2%, από την πρώην Σοβιετική Ένωση 3%, Κινέζοι και Τσέχοι 1% και Ινδοί 1,5%. Και για αυτούς τους μετανάστες το επισφαλές μεροκάματο τους ώθησε να βγάλουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή, με προορισμό τις πατρίδες τους. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός Αφγανού στην ερώτηση του κ. Μήτση γιατί φεύγει από την περιοχή.
«Καλύτερα στην Καμπούλ εν μέσω πολέμου και βίας που όμως θα είναι στο σπίτι του και θα έχει ένα κεραμίδι να βάλει το κεφάλι του, παρά εδώ χωρίς δουλειά».
Παρόλα αυτά καταλήγει ο κ. Μήτση «για όλους εμάς που αποφασίσαμε προς το παρόν να μείνουμε εδώ, γιατί έχουμε φτιάξει το δικό μας σπίτι και έχουμε πολλές υποχρεώσεις παρά τα προβλήματα λέμε υπομονή, θα περάσουν τα δύσκολα και θα έρθουν καλύτερες μέρες».
http://www.eleftheria.gr
στο καλο και στο κοσοβο για δουλεια η μαλλον στο τετοβο λαμογια
ΑπάντησηΔιαγραφή