Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Λόγω αναδουλειάς φεύγουν άρον-άρον οι Αλβανοί μετανάστες!

Μαζί παίρνουν οικογένεια και καταθέσεις

Ανάμεσα στις πολλές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι και η άτακτη φυγή των Αλβανών μεταναστών! Αν και πριν λίγο καιρό, ο αριθμός τους πλησίαζε ή και ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο (!), τώρα φαίνεται, ότι έχει μειωθεί σημαντικά, μιας και αρκετές χιλιάδες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία.
Μαζί τους έχουν πάρει και τις καταθέσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει «φτερά» από τις Ελληνικές τράπεζες αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως τονίζουν παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πολλοί Αλβανοί επενδύουν τα χρήματα που κέρδισαν στην Ελλάδα, κυρίως στο real estate.

Λόγω… αναδουλειάς!
Βέβαια, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα είναι η αυξανόμενη ανεργία. Ειδικά στην οικοδομή, όπου απασχολούνταν οι περισσότεροι, λόγω της πτώσης στον κλάδο δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για… δείγμα. Όπως σημειώνουν εργολάβοι και στην Ήπειρο, πολλοί Αλβανοί έχουν να δουλέψουν για μήνες, την ώρα που μένουν χρόνια στην Ελλάδα και έχουν οργανώσει τη ζωή τους. «Κάποιοι έχουν δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν και να επιστρέψουν στην Αλβανία, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εκείνους!».

Στα χωριά…
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Εκεί, πολλοί μόνιμοι κάτοικοι συνεργάζονταν με Αλβανούς για δουλειές, όπως την καλλιέργεια κήπων ή άλλες οικοδομικές εργασίες, ενώ πολλοί ήταν και βοσκοί. Όμως, πλέον οι Έλληνες δεν μπορούν να τους πληρώνουν, με αποτέλεσμα, όσοι έμεναν κοντά στα σύνορα και πηγαινοέρχονταν, τώρα να μην κάνουν το δρομολόγιο.

Ο Economist
Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Economist που περιγράφει το «τσουνάμι» επιστροφής των οικονομικών μεταναστών στην πατρίδα τους. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί, όπως το γλωσσικό ζήτημα των παιδιών τους. Όπως παραδέχονται, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών τους δεν γνωρίζει την μητρική τους γλώσσα καθώς έχουν γεννηθεί και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

Δεν έχουν σχέση…
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτοί που γυρίζουν είναι Αλβανοί και δεν έχουν καμία σχέση με τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες, η πλειοψηφία των οποίων ζει μόνιμα στην Ελλάδα και έχει προκόψει, αφού οι περισσότεροι έχουν αγοράσει δικά τους σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ πολλοί έχουν κάνει και δικές τους επιχειρήσεις.


proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου