Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Αθήνα πιέζει τα Τίρανα για την απογραφή του πληθυσμού.

 
Αν και στην Αλβανία δεν έχει σβήσει ακόμα η ηχώ της απογραφής με βάση την εθνική ταυτότητα, η Ελλάδα εντείνει τις πιέσεις για μια απογραφή που αυτή ισχυρίζεται ότι είναι η μειονότητά της στην Αλβανία.Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αλβανία έχει καταργήσει τον όρο εθνικότητα από όλα τα επίσημα έγγραφα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Ελλάδα να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
  "Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την απογραφή στην Αλβανία, και έχει κάνει αυτό που είναι σωστό, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας, να μην εμποδίσει την καταχώριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας των μελών και κάθε κατοικίας τους », δήλωσε σε επιστολή του προς το ελληνικό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών  κ. Σταύρος Δήμας.
.Η Ελληνική απάντηση του υπουργού ήρθε μετά από ερωτήσεις  που έκανε ό βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος είπε: «Η αλβανική κυβέρνηση έκανε αλλαγές στο ερωτηματολόγιο της απογραφής, έθέσε εμπόδια στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των 100 000 λεκ, προκειμένου να αποτραπεί η καταγραφή των πολιτών ελληνικής καταγωγής και να αποθαρρύνουν εκείνους που θέλουν να δηλώσουν Έλληνες.  Αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δήμας επισήμανε ότι «η απόφαση των μεγάλων εκπροσώπων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας, για να καλέσουν τα μέλη τους να εγκαταλείψουν τη διαδικασία, έδειξε μια σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των μειονοτήτων στο αλβανικό κράτος.. Με βάση το γεγονός ότι ορισμένες οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία δεν  συμπλήρωσαν ορθά τη φόρμα εγγραφής, ο κ. Δήμας δήλωσε: «Αυτό, σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς για παρατυπίες στη διαδικασία της απογραφής θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται την επεξεργασία των δεδομένων, τα μεγέθη των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου ζουν. "
Αναπαράγωντας συνέχεια την απειλητική κάρτα για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί βασικό κριτήριο για την εκτέλεση της διαδικασίας και η μη εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ζημιώνει σοβαρές την Αλβανία.  "Ο σεβασμός του δικαιώματος της ελεύθερης αυτοδιάθεσης κατά την απογραφή, επιβεβαιώνεται με μια πρόσφατη ευρωπαϊκή εκθέση προόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Αλβανία, ως ζωτικής σημασίας», - λέει στην απάντησή του ο έλληνας Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας. Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει πάντα επενδύσει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη  από την άποψη αυτή, την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ".
 Ο όρος εθνικότητα  εξαφανίζεται από τα αλβανικά έγγραφα.
  Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταργήσει τον όρο εθνικότητα από όλα  τα δημόσια έγγραφα. .Για την Απόφαση η Συνταγματολόγος υποστηρίξε ότι η εθνοτική ταυτότητα ενός ατόμου είναι δεδομένο που αφορά την προσωπική του ζωή και ως εκ τούτου προστατεύεται από το Σύνταγμα, μέσω διαφόρων διατάξεων, και ιδίως από το άρθρο 35 (προστασία των προσωπικών δεδομένων), το άρθρο 36 (ελευθερία και το απόρρητο της αλληλογραφίας), το άρθρο 37 (απαραβίαστο της κατοικίας), το άρθρο 53 (προστασία του γάμου και της οικογένειας), κλπ..  Η αρχή της προστασίας προσωπικών δεδομένων, σαν μια πτυχή της ιδιωτικής ζωής κατοχυρώνεται από το άρθρο 35 του Συντάγματος. . Αυτή η ενότητα παρέχει, μεταξύ άλλων, στην πρώτη παράγραφο ότι "κανείς δεν μπορεί να είναι υποχρεωμένος, εκτός από τις περιπτώσεις που απαιτείται από το νόμο να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπό του. Λαμβάνοντας υπόψη τον ορισμό αυτό, το Συνταγματικό Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι διατάξεις του νόμου σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση, με την επιφύλαξη του συνταγματικού ελέγχου, τοποθετώντας την υποχρέωση για την καταγραφή στοιχείων σχετικά με την« εθνικότητα »στα ληξιαρχεία, παρεμβαίνουν στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, κατά την έννοια του άρθρου 35 του Συντάγματος ".
  "Με βάση τα ανωτέρω, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις του νόμου για την οικογενειακή κατάσταση, υπόκεινται σε αναθεώρηση, με την επιφύλαξη των εγγυήσεων του άρθρου 35 του Συντάγματος.  Τέλος, μετά την ανωτέρω συλλογιστική, το Δικαστήριο θεωρεί ότι ο όρος «εθνικότητα», όπως ορίζεται στο άρθρο 6 / 1 και 8, ο όρος «εθνικότητα, σύμφωνα με την εθνικότητα των γονέων", όπως ορίζεται στο άρθρο 42 / 2, γράμμα «e », και το άρθρο 58 του Αστικού Κώδικα Κατάστασης, παραβιάζουν την αρχή της ασφάλειας δικαίου και είναι αντίθετες προς τα άρθρα 20 και 35 του Συντάγματος», - λέγεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


εφημερίδα SHEKULLI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου