Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ξέρας στο Στρασβούργο. Η Αλβανία υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών


 Η Αλβανία υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας,« ένα νομικό έγγραφο που θέτει νέα ατζέντα στο κίνημα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.
  Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, η σύμβαση υπεγράφη στο Στρασβούργο από τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρο Ξέρα, ενώ από το Συμβούλιο της Ευρώπης το έγγραφο υπεγράφη από τη ν αναπληρώτρια / Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Maud de Boer-Buquicchio, μία φημισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της ισότητας των φύλων.
  Κατά τη συνάντηση αυτή ο Ξέρας δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξή της στις Ευρωπαϊκές χώρες , για την πρόληψη και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και ότι η Αλβανία αναθεωρεί την ποινική νομοθεσία, για την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.
Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τη διαδικασία επανένταξής τους.
Επίσης, ο Ξέρας υποστήριξε ότι υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού κ. Μπερίσα ξεκίνησαν πρωτοβουλίες για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της οικονομίας της.
  Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρος Ξέρας επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης για "την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» αναμένεται να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 2012, καθιστώντας μέρος της αλβανικής νομοθεσίας.
  Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με την αναπληρώτρεια / Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που φέρνει η σύμβαση αυτή ,αποτελούν ένα σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο για το μέλλον.  Με αυτό το πνεύμα, έρχονται και οι προτάσεις για την ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας και την ενίσχυση των κυρώσεων για τους παραβάτες.Τις προτάσεις αυτές, το υπουργείο Εργασίας τις έχει διαβιβάσει για εξέταση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου στζητιούνται και οι αλλαγές  στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να καταστούν αυστηρότεροι νόμοι εναντίον των παραβατών.
Η Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Maud de Boer-Buquicchio, χαιρέτισε τη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης να ενταχθούν στο κίνημα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και συνεχάρη τον Υπουργό Ξέρα ως ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την πολιτική του δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου