Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αλβανία: Η CIA ερευνά για κύκλωμα ναρκωτικών από το Ιράν

Η  αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) έχει ξεκινήσει έρευνα εδώ και ημέρες στην Αλβανία μετά από μαρτυρίες ενός πρώην Ιρανού αξιωματικού της Επαναστατικής Φρουράς για πώληση ναρκωτικών στα Βαλκάνια.

Οι έρευνες επεκτάθηκαν σε τρεις χώρες των Βαλκανίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως αυτές δημοσιεύονται  στην έγκριτη βρετανική εφημερίδα «The Times».
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό, ο οποίος βρίσκονταν υπό τις διαταγές της Τεχεράνης και του Αχμαντινεζάντ, εντόπισε  μια δραστηριότητα σύμφωνα με την οποία, λαθραία ναρκωτικά από το Αφγανιστάν, μεταφέρονταν είτε με πλοία είτε με αεροσκάφη από το Ιράν προς την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στις δύο τελευταίες χώρες έχει δημιουργηθεί εθνικό σκάνδαλο το οποίο χρήζει έρευνας για το πώς δεν έχουν εντοπιστεί τα ναρκωτικά που μετέφεραν τα πλοία και τα αεροσκάφη του Ιράν.

Αντίθετα, το γεγονός αυτό, στην Αλβανία, πέρασε χωρίς μεγάλο ντόρο. Επιπρόσθετα, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταγράψει αυτές τις πληροφορίες και η Ουάσιγκτον αναφέρει ως ‘καταστροφή’ την έλλειψη πληροφοριών από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα.

Έτσι, ανώτερος υπάλληλος της CIA έφθασε στα Τίρανα για να διερευνήσει την υπόθεση και να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία με επαφές  που ξεκίνησε με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Υπό αυστηρή παρακολούθηση έχουν μπει τα λιμάνια και το αεροδρόμιο και ελέγχονται οι κατάλογοι των απόπλων και των πτήσεων.
Υπό διερεύνηση ακόμη βρίσκεται  και η υπόθεση του αφανισμού του τουρκικού πλοίου 20 μίλια από το Δυρράχιο τον Οκτώβριο καθώς και η δολοφονία ενός ανώτερου αξιωματικού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, του Isa Çopa, στο τέλος Οκτωβρίου.

Τα δύο αυτά γεγονότα μπορεί να σχετίζονται με το αναφερόμενο ιρανικό πρόγραμμα, αλλά προς το παρόν λείπουν τα αποδεικτικά στοιχεία.
Επίσης υπάρχουν φήμες ότι σε αυτό το «μεγάλο δούναι-λαβείν» μπορεί να εμπλέκονται και πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία έχουν ενημερωθεί για την έρευνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρώην αξιωματικό  της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, ο στόχος της πώλησης  των ναρκωτικών στις τρεις βαλκανικές  χώρες είναι η άμεση λήψη χρημάτων για τα έργα της πυρηνικής ενέργειας που γίνονται στο Ιράν καθώς και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση και στις ΗΠΑ.
Η προαναφερόμενη βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι η αποτυχημένη δολοφονία του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη Νέα Υόρκη, χρηματοδοτήθηκε από το Ιράν.

Η Τεχεράνη χρηματοδοτεί και τις τρεις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, την Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τη Τζιχάντ.
Αυτές οι τρεις ομάδες είχαν ανακαλύψει τους 12 πράκτορες της CIA στο Ιράν.
Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είχαν σκοπό να ΄ρίξουν’ τον ηγέτη της Επαναστατικής Φρουράς αλλά και  Ιρανούς επιστήμονες που συμμετείχαν σε προγράμματα πυρηνικής καθώς και να ‘σπάσουν’ το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών με πλοία και αεροσκάφη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο και το ιρανικό κοινοβούλιο χθες, ψήφισε «non grata» για τη Βρετανική Πρεσβεία και το βρετανικό κράτος.
Σε περίπτωση, πάντως, που η CIA βρει στοιχεία, αν δεν έχει ήδη βρει, στην Αλβανία ενδεχομένως μέσα σε λίγες εβδομάδες θα συμβούν μεγάλες πολιτικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προς τον αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Αλεξάντερ Άρβιζου,  όπως δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζει ως δυσοίωνο σημάδι την πολιτική των Τιράνων να επιτρέπει πλοία και αεροσκάφη του Ιράν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στη χώρα.

Επιπρόσθετα, η ίδια η Κλίντον, το 2009, είχε ζητήσει να μην επιτρέπεται με κανένα τρόπο οι πτήσεις προς το Ιράν καθώς και η σύναψη άλλων δεσμών με μια χώρα που ήταν εχθρική προς τις ΗΠΑ.

--
Πηγή: amanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου