Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον για την αλβανική αγορά από 70 εταιρείες


Ενδιαφέρον για την αλβανική αγορά από 70 εταιρείες Στη λίστα των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις από τα Επιμελητήρια Χαλκιδικής, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Λάρισας, το ΕΒΕΘ και το ΒΕΘ.
Διερευνητικές «ματιές» στην Αλβανία, που έχει το πλεονέκτημα να είναι αναπτυσσόμενη οικονομικά, σε μικρή απόσταση και εξοικειωμένη με τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, συνεπεία της πολυετούς παρουσίας της αλβανικής κοινότητας μεταναστών στην Ελλάδα, «ρίχνουν» 70 ελληνικές επιχειρήσεις, στοχεύοντας σε επιχειρηματικές κι εμπορικές συνεργασίες. Το εγχείρημα είναι αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη μέσω της συμμετοχής της συγκεκριμένης ομάδας επιχειρήσεων στη 18η διεθνή έκθεση Αλβανίας, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Τιράνων.
Κεντρικό περίπτερο
Η διευρυμένη ελληνική αποστολή, μάλιστα, κρίνεται από τις δυναμικές της διοργάνωσης, καθώς αναπτύσσεται μέσα στο κεντρικό περίπτερο της έκθεσης, σε ενιαίο χώρο συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 800 τ.μ., ενώ φανερώνει και την έντονα εξωστρεφή διάθεση που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις της χώρας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την εσωτερική αγορά. Στη λίστα των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις από τα Επιμελητήρια της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Λάρισας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Επίσης, πέραν των συμμετοχών υπό την «ομπρέλα» επιμελητηρίων, στην έκθεση μετέχουν και μεμονωμένες επιχειρήσεις από τη Χαλκίδα, τα Γιάννενα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και την Αθήνα. Οι θεματικές που καλύπτει η έκθεση ποικίλλουν από την οικοδομή και την κατασκευή, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη μεταλλευτική βιομηχανία έως τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων.
Από ελληνικής πλευράς την πρωτοβουλία για την οργάνωση και παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην έκθεση ανάλαβε η ΔΕΘ Α.Ε., η οποία επανέρχεται με εκθεσιακή δράση στην αλβανική αγορά ύστερα από συνολικά επτά χρόνια απουσίας. Άλλωστε, η αλβανική διοργάνωση είναι πιστοποιημένη από τη Διεθνή Ένωση Εκθέσεων (UFI), προσελκύει ετησίως 30.000 επισκέπτες από 20 χώρες και φιλοξενεί περισσότερους από 300 ξένους εκθέτες από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εμπορικών και όχι μόνο συνεργασιών. Με αφορμή την ελληνική παρουσία στην έκθεση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το 5ο ελληνο-αλβανικό Επιχειρηματικό Forum, με τίτλο «Bridge through new ideas», που οργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, από κοινού με την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας.
Συνεργασία
Οι εργασίες του forum επικεντρώθηκαν στο επενδυτικό περιβάλλον στην Αλβανία, στη συνεργασία επιμελητηρίων, φορέων και επιχειρήσεων των δύο χωρών, στο σχεδιασμό κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς και στη συνεισφορά των επενδυτών και επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής ευημερίας στη χώρα.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Ν. Πάζιος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Ν. Αλίμπαλι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος κι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, οι επικεφαλής των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, των Τιράνων και του ελληνο-αλβανικού, ενώ παρέστησαν και υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

http://www.imerisia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου