Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Με φόρα από την Αλβανία...

Ο μέχρι σήμερα μάλλον προκατειλημμένος «δυτικός» κόσμος, που γνώριζε τους Αλβανούς μόνον ως... μεταναστευτικό πρόβλημα, ήρθε ίσως η ώρα να γνωρίσει και την άλλη τους, φωτεινή, όψη. Εκείνη που γεννά ενδιαφέροντα μουσικά ταλέντα.
Ενα από αυτά έχει καταφέρει να κατακτήσει τη γειτονική Ιταλία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει τους Αλβανούς ως πρόβλημα. Η καταλυτική συμμετοχή του, με υποβλητικές δοξαριές, στο τραγούδι «Anema e core» (Ψυχή και Καρδιά) με τον Λούτσιο Ντάλα και τον δεξιοτέχνη πιανίστα και ερμηνευτή Σέρτζιο Καμαριέρε, ήταν εκείνο που κυρίως έκαμψε τις αντιστάσεις τους. Ισως και η σεμνή προσωπικότητα του γεννημένου στο Δυρράχιο βιολονίστα Ολεν Τσέζαρι. Ο οποίος χάρη στο εν λόγω τραγούδι έκανε γνωστή την τέχνη του και μέσα από ιταλικά τηλεοπτικά σόου.
Οχι πως δεν είχε παρουσία στα μουσικά πράγματα της γείτονος. Από το 1997 ακόμη είχε συμβάλει με μουσικές του σε ταινίες νέων κινηματογραφιστών.
Σχεδόν 15 χρόνια μετά, λοιπόν, και έχοντας ήδη συλλέξει εμπειρίες ζωντανής μουσικής, ο νεαρός Ολεν, που από τα 14 του κέρδιζε σε διαγωνισμούς με τον άψογο Παγκανίνι του και λίγο αργότερα έφτασε να σπουδάζει στην Ακαδημία της Σάντα Τσετσίλια στη Ρώμη ή στο περίφημο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, αποφάσισε να κάνει τα... ταξίδια του CD. Από τα Τίρανα στη Ρώμη, από εκεί στην Αυστρία και μετά στο Ντιτρόιτ, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, όπου έπαιζε με τους Maroon 5, τον Λένι Κράβιτς και τη Σέριλ Κρόου, σε κλαμπάκια.
Ο «τσιγγάνος» στη διάθεση - ίσως και στη βιολιστική δεξιοτεχνία - Ολεν, σαν μέσα από κάποιο παραμύθι, μας ταξιδεύει με το άλμπουμ «Unexpected» (Απρόσμενο) από τη δισκογραφική Olen Art, από τις τσάρντας της Ουγγαρίας, στο ισραηλίτικο Hava Nagila και το Libertango του Αργεντίνου Αστορ Πιατσόλα και από την Guantanamera της Κούβας στη ρωσική Kalinka, το ινδικό Om Namah Shivaya και τον τουρκικό «Δερβίση». Σε μουσικό κλίμα ονειρικό - σχεδόν παράδοξο.
 
http://webcache.googleusercontent.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου