Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αλβανία: Τι παίρνουν οι βουλευτές και πως συνταξιοδοτούνται





Με ένα νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η αλβανική κυβέρνηση προβλέπεται οι βουλευτές της Αλβανίας να μπορούν να συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια.

Προς το παρόν, οι 140 βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου δεν  έχουν όριο ηλικίας, που να καθορίζει πότε πρέπει να αποσυρθούν από την πολιτική. Οι περισσότεροι είναι πάνω από 60 ετών και έχουν πολιτική ‘προϋπηρεσία’ πάνω από 21 χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση προκειμένου να ανανεώσει το κοινοβουλευτικό σώμα θα καθιερώσει όριο συνταξιοδότησης για τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια η ηλικία των 55 ετών είναι μια καλή ηλικία για την συνταξιοδότηση των πολιτικών. Άλλωστε όπως διατυπώνεται είναι και μια ευκαιρία να τους κοπούν τα προνόμια που έχουν.

Έτσι με την πρόωρη συνταξιοδότηση θα τους κοπούν τα  παρεχόμενα αυτοκίνητα, αποζημιώσεις τροφής, δαπάνες οδηγών κλπ.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Μπερίσα, δεν είναι γνωστό αν θα γίνει αποδεκτό από την αριστερή αντιπολίτευση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα ο μισθός ενός Αλβανού βουλευτή είναι περίπου 1.000 ευρώ, ενώ με τις συμμετοχές του σε κοινοβουλευτικές συνελεύσεις και επιτροπές μπορεί να  του καταβληθεί επιπλέον 2 έως 2,5 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου