Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ζητήματα Ελλήνων Βορείου Ηπείρου στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Επιστολή στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα των αρμοδιοτήτων του στη Βόρειο Ήπειρο

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελληνικής Δημοκρατίας


Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει εδώ και μία πενταετία μία συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ενώ αυτές τις μέρες οδηγείται τόσο σύντομα σε διαδικασία βουλευτικών εκλογών. 

Όλα αυτά δυστυχώς, αλλά όχι δικαιολογημένα, φέρνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα σημαντικά εθνικά ζητήματα όπως του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.  


Από την πλευρά μας πρέπει να θέσουμε στην όποια ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τρία βασικά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, τα οποία προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στην Βόρειο Ήπειρο.


1ον) Δεν έχει προβλεφθεί η ίδρυση Λυκείου για το ιδιωτικό ελληνο-αλβανικό σχολείο «Όμηρος» στη Χιμάρα. Παρ’ ότι στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κορυτσά λειτουργεί Λύκειο, στη Χιμάρα οι μαθητές που ολοκλήρωσαν την Γ΄ Γυμνασίου τον Ιούνιο του 2015, θα αναγκαστούν να γραφτούν για την σχολική περίοδο 2015 – 2016 στο αλβανικό Λύκειο. Σε αντίθετη περίπτωση αν θέλουν να συνεχίσουν την ελληνόγλωσση παιδεία, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Α΄Λυκείου στα Λύκεια των αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών στους Άγιους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο, στα ιδιωτικά ελληνο-αλβανικά σχολεία των Τιράνων και της Κορυτσάς ή ακόμα και να έρθουν στην Ελλάδα. 

Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν η Ελληνική Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να ιδρυθεί Λύκειο για το εκπαιδευτήριο «Όμηρος» στη Χιμάρα, μία ιστορική κωμόπολη για τον Ελληνισμό, με συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού στοιχείου παρά τους εποικισμούς από αλλοεθνείς, δείχνει ότι κάνουν «μισές δουλειές» αλλά και την αδιαφορία τους έναντι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εθνικό επιτακτικό χρέος του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων είναι έστω και αργά να προχωρήσει στην δημιουργία Λυκείου «Όμηρος» στη Χιμάρα, ώστε να λειτουργήσει από την σχολική χρονιά 2016 – 2017.


2ον ) Ως προς τα θέματα πολιτισμού, είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες οι έρευνες των ιταλικών αρχαιολογικών αποστολών που διεξάγουν σε καθαρά ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βορείου Ηπείρου, όπως στη Φοινίκη, στην Ανδριανούπολη, στην Αντιγονεία Αργυροκάστρου και αλλού.

Τελευταίως, όπως ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ, ξανά με την ευλογία και την απάθεια των δικών μας ελληνικών και εκκλησιαστικών αρχών, οι Ιταλοί σύναψαν συμφωνία με τον Δήμο Αγίων Σαράντα για να ανακαινίσουν το Μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, που δεσπόζει πάνω στη ράχη της πόλης, εγκαταλειμμένο και αλειτούργητο επί χρόνια. Την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του Μοναστηριού ανάλαβε ο Δήμος Μπρίντιζι της Ιταλίας. Έστειλε, για το σκοπό αυτό, μια αντιπροσωπεία, την οποία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αγίων Σαράντα Στεφάν Τσίπα και ο βουλευτής της περιοχής Κοκδήμα. 

Της ιταλικής αντιπροσωπίας ηγούνταν ο Αντώνιο Ινγκρόσο, Νομικός Εκπρόσωπος της Εταιρείας «PROCESSISPECIAL».
Εάν δεν είναι ακόμα, θέλουμε να θέσουμε εις γνώσιν του αρμόδιου Ελληνικού Υπουργείου αυτή την κίνηση σφετερισμού της εθνικής και θρησκευτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς ώστε να δράσει αναλόγως.


Και 3ον ) θέτουμε το γεγονός της κατεδάφισης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες του Δήμου Χιμάρας την Πέμπτη 20 Αυγούστου, από την τοπική πολεοδομία, μία ενέργεια που θυμίζει το γκρέμισμα των εκκλησιών στην Βόρειο Ήπειρο, την περίοδο του κομουνιστικού καθεστώτος. 

Η αιτιολογία ότι πρόκειται για χώρο που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο φυσικά δεν μπορεί να υπερβαίνει την ιδιότητα του χώρου λατρείας. Ανάλογη κατάσταση υφίσταται και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο του Δήμου Φοινίκης, στο οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους πιστούς επειδή έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστικό μνημείο. Όσον αφορά τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, ο ισχυρισμός από αλβανικής πλευράς ότι είναι θαμμένος εκεί ένας καθολικός ιεραπόστολος του 17ου αιώνα, μας δημιουργεί βάσιμες υποψίες περί ιταλικού δάκτυλου και σε αυτή την περίπτωση.

Για την τελευταία υπόθεση έχει τοποθετηθεί ήδη το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρακαλούμε όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δράσει άμεσα και ανάλογα με τις περιστάσεις  σε όλα αυτά τα ζητήματα ως προς την επίλυση τους, θέτοντας τα ακόμα και διεθνώς.  




22-08-2015