Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σαλί Μπερίσα: «Το νέο σενάριο περί νοσταλγίας της Γιουγκοσλαβίας»

«Οι Αλβανοί θα δουλέψουν σκληρά για μια δεύτερη πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, αλλά όχι το Βελιγράδι»...
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα,  με τοποθέτησή του, στο κοινωνικό δίκτυο Facebook,  αντιτίθεται στο σενάριο της δημιουργίας μια νέας Γιουγκοσλαβίας και μένει κατάπληκτος ότι η ιδέα αυτή ενισχύεται από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε.
Πέρυσι, γράφει ο Μπερίσα, έγιναν ορισμένες περιφερειακές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο, την Οχρίδα και στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, οι οποίες επιδιώχθηκαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, προκειμένου να αρχίσει μια περιφερειακή συνεργασία, στην οποία περιλαμβάνονται έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια.

Έγινε γνωστή ως πρωτοβουλία των έξι ( BP6 ή αγγλιστί WB6).

 Η πρωτοβουλία τέθηκε, επίσης, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι χωρών υπό τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε. Ο τελευταίος , σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, είναι ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας των BP6.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία, προστέθηκε στις πολλές άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή μας και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια διαρθρωμένη συνεργασία με πολυμερείς οργανισμούς και κοινοβουλευτική συνεργασία από τα έξι βαλκανικά κράτη.

Εκ πρώτης όψεως, η πρωτοβουλία φαίνεται να οδηγείται στο Βελιγράδι.
 Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το Βελιγράδι παρέχεται να είναι η πρωτεύουσα της πρωτοβουλίας, αφού συγκεντρώνει τα περισσότερα κεντρικά γραφεία των χωρών της πρωτοβουλίας αυτής.

Για πολλούς πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και νέο-γιουγκοσλάβους Σέρβους και μη Σέρβους, από τις χώρες αυτές, η πρωτοβουλία θεωρείται ως  μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μίνι-Γιουγκοσλαβία για να διευκολυνθεί η πορεία των χωρών αυτών στην ΕΕ.

Η Αλβανία  έχει μια ουσιαστική συμβολή στην περιφερειακή συνεργασία, υπήρξε πάντα ένας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Όμως στις συνεδριάσεις, στο Στρασβούργο, στην Οχρίδα και στην Μπούντβα, όπου συζητήθηκε αυτή η πρωτοβουλία, οι αντιπρόσωποί μας και αυτοί του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξαν πλήρως την περιφερειακή συνεργασία στη βάση της ενοποίησης των διαφόρων υφιστάμενων πρωτοβουλιών και σαφώς απέρριψαν αυτόν τον περιορισμό και τη δόμηση της συνεργασίας στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας των BP6.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, θα τονίσει στο κείμενο της παρέμβασής του, ότι φιλοσερβικά ρεύματα υπάρχουν τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στα Σκόπια, καθώς τα τελευταία έχουν κάνει μια στροφή προς τη ‘σερβοφιλία’.

Και θα καταλήξει:

Τα Δυτικά Βαλκάνια περισσότερα από οτιδήποτε άλλο θέλουν τη σταθερότητα και την ιδέα της ισότητας των εθνών στην περιοχή μέσω της ευρωπαϊκής ιδέας και δεν είναι υπέρ της ιδέας της σύγχρονης σερβικής ηγεμονίας.

Η τελευταία, όπως είδαμε πριν από λίγα χρόνια είχε τραγική κατάληξη και το πείραμα της ένωσης των Σλάβων, αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των Βαλκανίων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε ομοιότητα ή να κλείσει το θέμα αυτό.

Οι Αλβανοί, πιστεύω ότι θέλουν να εργασθούν σκληρά για να έχουν μια δεύτερη πρωτεύουσα τις Βρυξέλλες, αλλά όχι το Βελιγράδι.

--

1 σχόλιο: