D. Bushati: (ανεπίσημη μετάφραση από την αλβανική). Θα ήθελα να υποδεχθώ, σήμερα, και να πω το καλώς ορίσατε στον κ. Βενιζέλο, τον Αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ της Ελλάδας, που είναι γειτονική χώρα και στρατηγικός μας εταίρος. Με τον κ. Βενιζέλο συζητήσαμε όλα τα θέματα που μας ενώνουν και ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση της συνεργασίας μας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είμαστε της άποψης ότι οι σχέσεις μας έχουν ανάγκη από προώθηση και ότι χρειάζεται αναβάθμιση των διμερών επαφών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, καθώς και πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων των δυο Κυβερνήσεων. Εκτιμούμε θετικά τη στήριξη της ελληνικής Κυβερνήσεως στην αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αλβανική κοινότητα σε σχέση με θέματα νομοθεσίας με ευρωπαϊκή διάσταση. Εκτιμούμε θετικά τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.Η Αλβανία έχει πολύ καλή παράδοση ως προς την αντιμέτωπη των δικαιωμάτων της μειονότητας. Μεταξύ των χωρών μας υφίσταται Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, το οποίο για μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την εντατικοποίηση και προώθηση των διμερών σχέσεων και την δρομολόγηση - εντός νομικού και θεσμικού πλαισίου - όλων των θεμάτων που απαιτούν αντιμετώπιση, μακριά από κάθε εθνικιστική ρητορική που επιδιώκει να βλάψει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και των δύο λαών.
Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπει το Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, συνοδευόμενης από την άρση του εμπολέμου του 1940 από την ελληνική πλευρά, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές συνθήκες στις παραδοσιακές, διμερείς μας σχέσεις. Το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ότι η Αλβανία πορεύεται προς την Ε.Ε. θα δημιουργούσε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και καλής πίστεως και ταυτόχρονα θα καθιστούσε δυνατή την ανάκτηση στερηθέντων περιουσιακών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο, βεβαίως, και σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο. Έχουμε όλη την πολιτική βούληση και θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο και θεσμικό δυναμικό μας για την δρομολόγηση των θεμάτων που έχουμε κληρονομήσει και που έχουν προκύψει σήμερα, έτσι ώστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών που προσανατολίζεται προς την ευρωπαϊκή προοπτική.
Πρέπει να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλο για την απεριόριστη βοήθεια και υποστήριξη που η Ελλάδα έχει προσφέρει και προσφέρει στην Αλβανία, στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το οποίο συζητούμε και σύντομα θα οριστικοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο μέσο για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας στην πορεία προς την ΕΕ και θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής, δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική και ιταλική προεδρία στην ΕΕ θα δώσουν νέα πνοή στη συνεργασία στη Μεσόγειο.
Η σημερινή συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε με τον κ. Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, απόψεις σχετικά με τη νέα πραγματικότητα στην περιοχή μας, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την ευρωατλαντική προοπτική. Δεσμευτήκαμε να συνεργασθούμε από κοινού στενά για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος έχει σημασία για την ενεργειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Εκφράζω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια θα εμπλουτίσει περαιτέρω το φάσμα της καλής συνεργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την εδραίωση της μεταξύ μας στρατηγικής συνεργασίας, ούτως ώστε οι αλβανο-ελληνικές σχέσεις να αποτελούν πρότυπο για όλη την περιοχή.
Ευ. Βενιζέλος: Οι συνομιλίες που είχαμε τόσο μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών όσο και κατ’ ιδίαν, σε συνέχεια της συνάντησης μας στην Ν. Υόρκη και σε συνέχεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα μετά τις εκλογές στην Αθήνα, μας έδωσαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το πολύ καθαρό και ισχυρό πλαίσιο της συνεργασίας μας. Σας εκφράζω και δημόσια της θερμές μου ευχές για την επιτυχία των σκοπών της νέας αλβανικής Κυβέρνησης, καθώς και τις ευχές μου για τη δική σας προσωπική θητεία στα καθήκοντά του Υπουργού Εξωτερικών. Πράγματι, η επίσκεψή μου εδώ αποτελεί την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, ένα πρόσωπο που συμβολίζει τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνο-αλβανικής φιλίας.
Τις δυο μας χώρες συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και τώρα που η Αλβανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, πλέον, ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα της προς την ΕΕ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις. Και για αυτό, πέρα από το ισχύον Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, έχει μεγάλη σημασία και η σημερινή απόφασή μας να συνάψουμε ένα Μνημόνιο συναντίληψης ένα MoU, ειδικά για τα θέματα που αφορούν την προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας.
Χαιρόμαστε γιατί οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν και με το εξάμηνο της επικείμενης ελληνικής ευρωπαϊκής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Επίσης, χαιρόμαστε γιατί έπεται και η ιταλική Προεδρία. Γνωρίζω ότι η Ιταλίδα ομόλογος μου ήταν πριν από λίγες ημέρες στα Τίρανα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ρώμη συμφωνήσαμε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και την Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών, η ελληνική Προεδρία του πρώτου εξαμήνου και η ιταλική Προεδρία του δεύτερου εξαμήνου του 2014 να συγκροτήσουν μία ενότητα με κοινές προτεραιότητες, ένα μεσογειακό έτος στην Προεδρία της ΕΕ. Μεσογειακό έτος σημαίνει πως η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα είναι μια προτεραιότητα για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο.
Η θαλάσσια και η μεσογειακή διάσταση της ΕΕ έχει πολύ μεγάλη σημασία και, στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ανακοίνωσε τα συμπεράσματα μιας πολύς σημαντικής μελέτης για τη σημασία που έχει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η εφαρμογή και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αξιοποίηση και ενεργοποίηση των θαλασσίων ζωνών ειδικά στη Μεσόγειο. Την Ελλάδα και την Ιταλία, που θα ασκήσουν τις δύο ευρωπαϊκές προεδρίες στην ΕΕ το 2014, μας συνδέει μια τέτοια Σύμβαση οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας από το 1977. Οι αρχές που αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε είναι απλές, σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της υφισταμένης διεθνούς Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Όπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ.
Οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Αλβανία, και ιδίως οι δύο οικονομίες και οι δύο κοινωνίες, είναι απολύτως συνδεδεμένες. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει την πορεία της αλβανικής οικονομίας. Ευτυχώς που παρά τη βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει πάντα μια ισχυρή διεθνώς οικονομία που ανήκει στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η ελληνική οικονομική και, ειδικότερα, η επενδυτική και επιχειρηματική παρουσία στην Αλβανία είναι πάντα πολύ ισχυρή και η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στην Αλβανία. Και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί και να ενθαρρυνθεί μέσα σε ένα πολιτικά και νομικά σταθερό περιβάλλον.
Από την άλλη μεριά, η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, οι Αλβανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, θέλουν να έχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ζωής και να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η παραδοσιακή, βέβαια, ζωντανή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας είναι η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με το αλβανικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, αντιλαμβανόμαστε - και οι δύο πλευρές - πόσο χρήσιμος είναι και πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει την πρόοδο των σχέσεων μας.
Οι οικονομικές μας σχέσεις αποκτούν μια προσθετή πολυσήμαντη ενεργειακή διάσταση λόγω του νέου αγωγού ΤΑΡ που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και την Ιταλία, και με τη διακλάδωση προς το Ιόνιο και την Αδριατική, και με τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε, όχι μόνο όταν αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός αλλά και κατά την περίοδο της κατασκευής του. Η συνεργασία των δύο χωρών στην κατασκευή του αγωγού αυτού δίνει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να επαναλάβω το ευνόητο, ότι η Ελλάδα και η Αλβανία είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, δυο χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Αναμένουμε την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και μας συνδέει μια ισχυρή σχέση συνεργασίας και καλής γειτονίας. Είμαστε δυο χώρες που πιστεύουμε στην ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είμαστε δύο χώρες που συμφωνούμε ότι δεν έχει θέση κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού.
Την δε ειρηνική κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας την έχει, επισήμως, διακηρύξει το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο ήδη από το 1987. Από το 1986 δε οποιοσδήποτε έχει οτιδήποτε να προστατέψει στην ελληνική επικράτεια και την ελληνική έννομη τάξη έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής φτάνοντας μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Άρα έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από πολυμερείς και διμερείς Συμβάσεις και χαίρομαι γιατί τώρα κάνουμε και τα επόμενα βήματα.
Χαίρομαι γιατί αποφασίσαμε να συνέλθει και πάλι άμεσα η Κοινή Επιτροπή για το ιστορικό ζήτημα των στρατιωτικών κοιμητηρίων. Χαίρομαι, επίσης, γιατί θα ενεργοποιήσουμε τις προβλέψεις του υφισταμένου συμβατικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσουμε με κοινές υπουργικές επιτροπές και κοινές τεχνικές επιτροπές όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχές προς την αλβανική Κυβέρνηση και προς τον φίλο αλβανικό λαό, για πρόοδο, ευημερία και ευδοκίμηση των ευρωπαϊκών του φιλοδοξιών.
Ερώτηση (ΑΠΕ): κ. Πρόεδρε αναφερθήκατε πριν από λίγο στο έτος της Μεσογείου. Πως σκέφτεστε να διαχειριστείτε το θέμα των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών; Και ένα δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το σχήμα αυτό εντός του εξαμήνου της Ελληνικής προεδρίας; Και μια ερώτηση για τον κ. Bushati. Πιστεύετε ότι το θέμα των θαλασσίων συνόρων είναι ένα θέμα res nulius;
Ευ. Βενιζέλος: Απάντησα ήδη στην ερώτησή σας, με τα όσα είπα στην εισαγωγική μου δήλωση. Η κοινή βάση του Μεσογειακού έτους που συγκροτείται από τις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην ΕΕ είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η οποία, βεβαίως, έχει επίκεντρο τη Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ ήδη έδωσε στην δημοσιότητα μια πολύ σημαντική μελέτη που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες. Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Αυτό είναι προφανές ότι πρέπει να ισχύει με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Υπάρχει μια πρακτική, η οποία φαίνεται στο παράδειγμα των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας. Έχουμε οριοθετήσει την Υφαλοκρηπίδα μας ήδη από το 1977. Και τώρα, κατά την τελευταία επίσκεψή μου στη Ρώμη, συμφωνήσαμε να το επεκτείνουμε και στις άλλες θαλάσσιες ζώνες, για παράδειγμα στην ΑΟΖ. Άλλωστε, στη Μεσόγειο, και πολύ περισσότερο στην Αδριατική και στο Ιόνιο, δεν υπάρχει καμιά διαφορά στο μέγεθος μεταξύ Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η οριοθέτηση του ενός είναι και η οριοθέτηση του άλλου. Υπάρχει, λοιπόν, μια ευρωπαϊκή πρακτική, υπάρχει ένα ελληνο-ιταλικό παράδειγμα και είμαστε βέβαιοι ότι στο ίδιο πνεύμα θα κινηθούμε και με την Αλβανία διότι έχουμε αποδεχτεί τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες Αρχές.
D. Bushati: Θα απαντήσω σύντομα διότι βλέπω ότι οι δημοσιογράφοι έχουν περιέργεια για διάφορα ζητήματα. Το θέμα δεν είναι πως σκέφτεται το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών για αυτό το ζήτημα, διότι την απάντηση την έχει δώσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο κ. Βενιζέλος δικαιολογημένα αναφέρθηκε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία είναι υποχρεωτικά και για τις χώρες-μέλη και για τις υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ και πιστεύω ότι οι φοιτητές του Δεκεμβρίου του 1990, όταν ζήτησαν να έχουν την Αλβανία στην Ευρώπη, όταν ξεκίνησε η δημοκρατική επανάσταση εδώ στην Αλβανία, ένα από τα βασικά αιτήματά τους ήταν η δημιουργία και οικοδόμηση του κράτους δικαίου και ο σεβασμός για τους κανόνες που επιβάλει το κράτος δικαίου.
Σήμερα για την αλβανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα πως θα διαβάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρη. Για την αλβανική Κυβέρνηση το θέμα που τίθεται είναι πως θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πως θα δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα. Το θέμα αυτό, όπως είπε και ο κ Βενιζέλος, έχει σημασία, είναι σημαντικό για την Αλβανία είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι σημαντικό για τα μεσογειακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ. Και η δικιά μου απάντηση είναι άμεση, έτσι όπως τόνισα και στις πρώτες δηλώσεις μου. Θέλουμε να δρομολογήσουμε την επίλυση όλων των θεμάτων. Τόσο εκείνων που έχουν μείνει από το παρελθόν, όσο και εκείνων που έχουν προκύψει τελευταία. Θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχικό σθένος και πολιτική βούληση με βάση τις αντίστοιχες νομοθεσίες, τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σε αυτή την περίπτωση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών και βάσει της καλύτερης εμπειρίας, διότι εμείς αυτό θέλουμε. Βασικός μας στόχος είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ερώτηση (Top channel): Είπατε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία το 1987 για τις διμερείς σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο νόμος του εμπολέμου, όπως ρητώς έχει ζητήσει η αλβανική πλευρά; Γιατί φοβάται η Ελλάδα να καταργήσει έναν νόμο που έχει ουσιαστικά καταργηθεί από το 1997;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα ήταν η επίσημη Απόφαση και Διακήρυξη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου του 1987 για τη υπέρβαση των παλιών ιστορικών εμποδίων και μεταφορά σε μια κατάσταση ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ανάμεσα σε δυο χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, υπάρχει συμμαχία και υποχρέωση συνδρομής για αμυντικούς λόγους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που μετέχουν και οι δυο χώρες βασίζεται στο σεβασμό των υφισταμένων συνόρων και στις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή της Ευρώπης. Και όποιος θεωρεί ότι έχει δικαιώματα που θίγονται στην ελληνική έννομη τάξη, μπορεί από το 1986 να προσφύγει με ατομική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Άρα είμαστε πάντα έτοιμοι και για τη συνέχεια, για να ενεργοποιήσουμε τη Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα ευρωπαϊκά θέματα και να προχωρήσουμε όλα τα ζητήματα για οποία συζητούν οι δυο χώρες.
Ερώτηση (απευθυνόμενη στους δυο υπουργούς, Νews 24): Συζητήσατε για το «Τσάμικο» μια και τις τελευταίες μέρες έχει γίνει από τα πρώτα θέματα συζήτησης στα αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία έγραψαν ότι δημοσιεύτηκε Ψήφισμα για το «Τσάμικο» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι κάτι που γνωρίζω για το τι έγραψαν τα ΜΜΕ. Μπορεί να απαντήσει ο Υπουργός κ. Bushati.
D. Bushati: Θα απαντήσω μόνον για την ερώτηση που αφορά στον τρόπο που έγιναν οι συνομιλίες μεταξύ μας. Πιστεύω ότι η ερώτηση που τίθεται σε μένα είναι κάπως παρωχημένη. Διότι το γεγονός όσον αφορά εμάς, την αλβανική κυβέρνηση, το «τσάμικο», το ζήτημα που είναι γνωστό ως «τσάμικο», αποτελεί συστατικό στοιχείο της διπλωματικής μας ατζέντας με την Ελλάδα. Σήμερα, κατά τη δική μας άποψη είναι η στιγμή να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, να ξεπεραστούν ένα προς ένα τα ιστορικά εμπόδια που μας άφησε το παρελθόν, καθώς επιθυμούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τα επίκαιρα θέματα και να τα αφήσουμε στα χέρια του λαϊκιστικού εθνικισμού, ο οποίος εν τη απουσία διαδικασίας επίλυσης αυτού του θέματος και άλλων θεμάτων, προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τις διμερείς σχέσεις και πολλές φορές να φθάσει μέχρι και σε ιστορικούς παραλογισμούς. Έχουμε την πολιτική βούληση, ως αλβανική κυβέρνηση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα και εκείνα που θέτει η ελληνική πλευρά και όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος, να συζητήσουμε και το θέμα επανενεργοποίησης της Επιτροπής των στρατιωτικών κοιμητηρίων, θέμα που δεν αποτελεί ταμπού για εμάς. Για μας, το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, αποτελούν ένα ζωντανό εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σε συνάρτηση με τη γενική κατάσταση, ως το καλύτερο φάρμακο για ασθένειες που μας κληρονόμησε το παρελθόν. Έτσι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο από το οποίο κανείς δεν θα χάσει.
Ευ. Βενιζέλος: Τη θέση μου επ’ αυτού σας την ανέπτυξα προηγουμένως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου