Χωρίς εθνικιστική ρητορική, ανθελληνισμό, προσωπικές επιθέσεις
Του Σταύρου Τζίμα
Ο κ. Σαλί Μπερίσα έχει «αγκιστρωθεί» στην εξουσία. Κυβερνάει επί οκτώ χρόνια την Αλβανία από τη θέση του πρωθυπουργού, άλλα πέντε χρημάτισε πρόεδρος της Δημοκρατίας, και τώρα διεκδικεί στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής άλλα τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία.
Ο ίδιος εμφανίζεται ακούραστος και αισιόδοξος.
Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί και στην κάλπη εάν δεν έχει κουράσει τους συμπατριώτες του από τη μακρόχρονη παρουσία του στην εξουσία και τον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίo άσκησε πολλές πλευρές της.
Με προεκλογική σημαία τα έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν επί κυβερνήσεών του, αλλά και την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για να οδηγήσει τη χώρα και στην Ε.Ε, διαδικασία πάντως που έχει βαλτώσει με δικές του, κυρίως, ευθύνες.
Θα καταφέρει ο ορεσίβιος γιατρός του Ενβέρ Χότζα να γίνει ο μακροβιότερος κυβερνήτης, εκλεγμένος, μάλιστα, στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια; Θα δείξει η ψηφοφορία την άλλη Κυριακή.
Απέναντί του έχει τον ηγέτη των σοσιαλιστών, πρώην -και πετυχημένο- δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα, μια αινιγματική πολιτική φυσιογνωμία, που ωστόσο δεν δείχνει να έχει πείσει ότι μπορεί να «απαλλάξει» τη χώρα από τον Μπερίσα, ώστε με τον ίδιο στην κυβέρνηση να γυρίσει η Αλβανία σελίδα.
Αν κάτι πάντως εντυπωσιάζει μέχρι στιγμής στην πορεία της Αλβανίας προς τις εκλογές, είναι το σχετικά ήπιο πολιτικό κλίμα στο οποίο διεξάγεται η εκστρατεία των κομμάτων.
Τα δύο στρατόπεδα, η συμμαχία της Κεντροαριστεράς με κορμό το Σοσιαλιστικό Κόμμα και αυτή της Κεντροδεξιάς του Δημοκρατικού Κόμματος με τους δορυφόρους του, επικεντρώνουν την αντιπαράθεσή τους κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, δίχως βεβαίως να λείπουν και οι προσωπικές επιθέσεις.
Απουσιάζουν, ωστόσο, η εθνικιστική ρητορική, ο ανθελληνισμός και οι δηλητηριώδεις προσωπικές επιθέσεις του ενός υποψηφίου εναντίον του άλλου που σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούσαν το «αλατοπίπερο» της προεκλογικής εκστρατείας, τροφοδοτώντας ατμόσφαιρα πολιτικής οξύτητας από την οποία δεν έλειπαν και τα αιματηρά επεισόδια. Τι συνέβη, λοιπόν, και ο κ. Μπερίσα αφαίρεσε αίφνης από την προεκλογική του ατζέντα πατριωτικές κορώνες περί «αλύτρωτων αδερφών» στα όμορα κράτη ή εθνικιστικά οράματα όπως η «Φυσική Αλβανία» που όπως διακήρυσσε στις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του αλβανικού κράτους, φτάνει από το Πρέσεβο μέχρι το Μαυροβούνιο και από το Κόσοβο έως την Πρέβεζα;
Τι μεσολάβησε και ο κ. Ράμα περιόρισε τις κατηγορίες εναντίον του κ. Μπερίσα στην προχωρημένη ηλικία του, αφήνοντας κατά μέρος τα περί διαφθορέα, κλέφτη, μαφιόζου κ.λπ., που του καταλόγιζε έως πρότινος, φανατίζοντας το εκλογικό σώμα;
Σίγουρα δεν άλλαξαν προς το καλύτερο από τη μία μέρα στην άλλη τα πολιτικά ήθη ούτε οι κ. Μπερίσα και Ράμα μεταλλάχθηκαν σε Ομπάμα και Ρόμνεϊ, για να ανταλλάσσουν αβρότητες από τις εξέδρες των συγκεντρώσεων…
Πολύ απλά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έστειλαν εγκαίρως στα Τίρανα το μήνυμα: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς παραληρήματα εθνικισμού και οξύτητες και η αλβανική πολιτική τάξη δείχνει να το έλαβε, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέχρι το τέλος.
Οι δημοσκοπήσεις, που στην Αλβανία δεν φημίζονται για την εγκυρότητά τους, δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον κ. Ράμα.
Εάν, όμως, όπως πιστεύεται, η εκλογή κριθεί στο νήμα, μπορεί τη νίκη να τη δώσει η κεντρική εκλογική επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη αποκλειστικά του Δημοκρατικού Κόμματος μιας και οι σοσιαλιστές έχουν αποχωρήσει. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ισχύσει η αρχή του Ιωσήφ Στάλιν, την οποία ο κ. Μπερίσα έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες ψηφοφορίες ότι εφάρμοσε, σύμφωνα με την οποία σημασία δεν έχει «ποιος και τι» ρίχνει στην κάλπη, αλλά ποιος μετράει τις ψήφους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου