Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το Υπουργείο Εργασίας και η Ιταλική Πρεσβεία σε Συνέδριο για την αποκέντρωση


Μεταρρύθμιση των Κοινωνικών Υπηρεσιών - ζητείται η διαχείριση των υπηρεσιών από την τοπική αυτοδιοίκηση 
MPCSSHB-Decentralizimi-241012-STo Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, η Ιταλική Πρεσβεία στα Τίρανα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της  Emilia-Romagna διοργάνωσαν συνέδριο με θέμα "Μεταρρύθμιση Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Αλβανία». Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην διαχείριση των υπηρεσιών και το σχεδιασμό των πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση
κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκέντρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα, εκμεταλλέυοντας τις εμπειρίες της Ιταλίας, οι οποίες θα  παρέχονται από την Περιφέρεια της Emilio-Romagna, στο πλαίσιο του βοηθητικού προγράμματος "Επίσκεψη" που προσφέρεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών,  στις επαρχίες και στους εταίρους δήμους  (Αυλώνα, Σκόδρα, Ebasan) κατά τη διάρκεια του 2011-2012.
 "Ο υπουργός κ. Ξέρας, παρόντας στη συνδιάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, όπου η ευθύνη της διαχείρισης τους περνάει στην τοπική αυτοδιοίκηση. "Τώρα, οι τοπικές μονάδες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περισσότερη προσοχή στη διαχείρηση των τωρινών υπηρεσιών και στην αύξησή τους για την παροχή βοήθειας σε κατηγορίες , όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ.. Αυτό προυποθέτει από τις τοπικές μονάδες εκτός από τους προϋπολογισμούς για τις  υποδομές και άλλες φωνές, να προβλέψουν πόρους και για τις κοινωνικές υπηρεσίες. "

Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και στη μεταφορά των
υφιστάμενων υπηρεσιών στις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός τόνισε τον σημαντικό  ρόλο της Περιφέρειας και διασφάλισε  ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να είναι συνεργάσιμο και θα προσφέρει σε όλους τη βοήθειά και την εμπειρία του με σκοπό αυτή η διαδικασία να προχωρήσει όσο πιο καλύτερα γίνεται και οι τοπικές μονάδες να παίξουν το ρόλο που τους ανήκει σε μια διαδικασία τόσο σημαντική.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών και Emilia-Romagna για την προώθηση δράσεων για την υποστήριξη της προσέγγισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ενίσχυση της θεσμικής διακυβέρνησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.


Στο συνέδριο συζητήθηκε και  μοιράστηκαν ιδέες σχετικά με τις προτάσεις των αλβανικών τοπικών και περιφερειακών οργάνων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τα θέματα της αποκέντρωσης.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου