Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία για τη θεμελίωση του μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια

Τη δεύτερη επίσκεψή του στην Αλβανία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη θεμελίωση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκατ. ευρώ.

Το τζαμί, τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε ο κ. Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία», υπαινισσόμενος την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία, οι αρχές μάχονται εναντίον μιας παράλληλης δομής που έχει δημιουργηθεί. Την θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί τη χώρα μας, το λαό μας. Η καταπολέμηση αυτής της οργάνωσης θα συνεχιστεί αδιάκοπα», υπογράμμισε.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Νισάνι, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και ενάντια στη στρατολόγηση ισλαμιστών από τον ISIS.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να «κάνει το καθήκον» της απέναντι στους μετανάστες, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη από την πλευρά της περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Η Τουρκία δαπάνησε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να υποδεχθεί και να παράσχει φροντίδα σε 1,7 εκατομμύρια Σύρους και σε 300.000 Ιρακινούς που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Τίρανα.
«Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες χάνουν την ζωή τους στη Μεσόγειο ή αλλού και έχουμε δει ξεκάθαρα τη στάση της Ευρώπης προς εκείνους» επεσήμανε ο ίδιος.
«Μήπως είμαστε αδιάφοροι προς αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν καταφύγιο; Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν πρέπει να τους προτείνουν μία λύση;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υποχρεώσεις και ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του» κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου