Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

10 Χρόνια ζωής έκλεισε το Ελληνικό Σχολείο «Όμηρος» στην Κορυτσά. ΦΩΤΟ

Την επέτειο των 10 ετών από την ίδρυση  γιόρτασε το Ελληνικό Σχολείο «Όμηρος» στην Κορυτσά.  Για το γεγονός αυτό το Κολέγιο «Όμηρος» υπό την μέριμνα του Γενικού Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς   και του ιδίου του Προξένου κ Ιωάννη Πεδιώτη οργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο κτίριο όπου διέμενε ο Μεγάλος Έλληνας Ποιητής, Νομπελίστας και Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά , Γεώργιος Σεφέρης.
Ο λόγος που επιλέχτηκε το συγκεκριμένο μέρος όπως και ανέφερε η Διευθύντρια του Σχολείου κ Ελένη Τούλιου ήταν απλώς και ουσιαστικός. Ο Γεώργιος Σεφέρης ένωσε μέσω του ελληνικού πολιτισμού τις δύο χώρες και το Ελληνο-αλβανικό Σχολείο «Όμηρος» έχει επίσης το ίδιο στόχο να ενώσει τις δύο χώρες με την βοήθεια του Ελληνικού Πολιτισμού.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Γεώργιο Σεφέρη. Ακούσαμε από τους μαθητές  του σχολείου την βιογραφία του, απαγγελίες ποιημάτων  και στις δύο γλώσσες, μελοποιημένα ποιήματα του  από τον Μίκη Θεοδωράκη. Για πρώτη φορά ακούσαμε και το ποίημα του Σεφέρη «Ελένη» στα Αλβανικά το οποίο μεταφράστηκε ειδικά για την εκδήλωση αυτή από τον Σοκόλ (Ιωάννη) Τσούγκα.
Ακολούθησε μια σύντομη περίληψη της διαδρομής και των επιτευγμάτων του Σχολείου «Όμηρος». Αυτή την στιγμή το σχολείο αυτό προσφέρει την καλύτερη μόρφωση για τα παιδιά, από όλες τις απόψεις, στην περιοχή της Κορυτσάς  και αποτελεί το καλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που υπάρχει στην περιοχή.
Αφού τελείωσε η παρουσίαση δόθηκαν τα βραβεία σε όλους τους αριστούχους μαθητές του σχολείου από τους επίσημους που συμμετείχαν στην γιορτή.
Στο τέλος κόπηκε η επετειακή τούρτα για τα δέκα χρόνια των γενεθλίων του σχολείου. Τα δέκα κεριά τα έσβησε η πρώτη μαθήτρια που γράφτηκε στα εκπαιδευτήρια Όμηρος, η Ελευθερία Λίτσο.
Η βραδιά έκλεισε με χορό όπου συμμετείχαν μαθητές και δάσκαλοι στο πεζόδρομο της Κορυτσάς μπροστά από το (ετοιμόρροπο) κτίριο του Σεφέρη, απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός πως οργανώθηκε στο ίδιο χώρο και έκθεση ζωγραφικής από δημιουργίες των μαθητών του σχολείου η οποία βασίστηκε στα ποιήματα του Γεώργιου Σεφέρη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Γενικός Πρόξενος της Κορυτσάς κ Ιωάννης Πεδιώτης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτηρίων Όμηρος κ Γεώργιος Χρονόπουλος,  Εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κορυτσά π Μιχαήλ Σονελλάρη, ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κορυτσάς κ Χρηστάκη Γραμπότσκα, ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Κορυτσάς κ Γρηγοράκης Καραμέλος, πρόεδρος ΚΕΑΔ παραρτήματος Κορυτσάς κ Αρμπέν Ηλία,   η Διευθύντρια του Λυκείου Πλάτων ( η συνέχεια του Κολεγίου Όμηρος που θα έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις στο ίδιο χώρο) κ Αλμπίνα Τρεμπίτσκα, άλλοι Διευθυντές Σχολείων της Κορυτσάς, Καθηγητές Πανεπιστημίου Κορυτσάς γονείς και παιδιά, όπως και οι πρώτοι δάσκαλοι που βοήθησαν ουσιαστικά στην   προκοπή του σχολείου.
Παραθέτουμε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες για καλύτερη ενημέρωση.

Σημειώνουμε πως:
·        Ο Γ Π Ε κ  Ιωάννης Πεδιώτης κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες από την 25 Μαρτίου να  αναδείξει το ελληνισμό της περιοχής, ουσιαστικά και χωρίς να προκαλεί. Έφερε πιο κοντά στους Κορυτσαίους το Σχολείο Όμηρος και έδωσε την δυνατότητα σε ομογενείς και όχι της Κορυτσάς να καταλάβουν την ανεπανάληπτη αξία του σχολείου. Με το ελληνικό πολιτισμό που εμπνέει τις πράξεις του βοήθησε σε όλα τα επίπεδα ουσιαστικά τους ομογενείς της Κορυτσάς χωρίς να του προκαλέσει κανένα πρόβλημα, μάλιστα συνέβαλλε στην σιωπηλή αποδοχή και συνειδητοποίηση της ύπαρξης  του από όλους.

Ετοίμασε για την Φωνή Ορθοδόξων Κορυτσά  Μπάμπουλλας Θεμιστοκλής.




Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών του Σχολείου Όμηρος,  εμπνευσμένη από τα ποιήματα του Γ Σεφέρη -
Ekspozitë vizatimesh të nxënësve të Shkollës Omiros, të frymëzuar nga poezitë e Jorgo Seferit. 



Nga poezia "Pak akoma" e Seferit nxënësi Vangjel Mite klasa e 4-ët -
Εμπνευσμένο από το ποίημα "Λίγο ακόμα" του Σεφέρη, μαθητής Βαγγέλης Μήτε Δ' τάξη!






Δήμαρχος Κορυτσάς Σωτηράκη Φίλο και εκπρόσωπος Μητροπόλεως Κορυτσάς π Μιχαήλ Σονελλάρη  








Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ Ιωάννης Πεδιώτης συναντά τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κορυτσάς κ Χρηστάκη Γκραμπότσκα

Γ Π Ε κ Ιωάννης Πεδιώτης και ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο 



Η Βράβευση των καλύτερων Μαθητών όλου του Σχολείου Όμηρος 
Dorëzimi i fletëlavdërimeve në nxënësit më të mirë të Shkollës Omiros 




Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ Γεώργιος Χρονόπουλος βραβεύει του καλύτερους μαθητές 






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου