Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το ΠΣΕ αμφισβητεί τα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία


Ερωτηματικά για την ορθότητα της μεθοδολογίας και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού και της καταγραφής των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Αλβανία το 2011 εγείρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Ο γ.γ. του ΠΣΕ Δρ Olav Tveit Fykse σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «εκφράζει την ανησυχία του για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της Αλβανίας απογραφή του 2011». Επιπλέον εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την αξιοπιστία της διαδικασίας η οποία, όπως είπε, έχει συνέπειες για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών τις οποίες εγγυάται το σύνταγμα της χώρας (σ.σ. της Αλβανίας).
Ο Δρ Olav Tveit Fykse εξέφρασε την ανησυχία αυτή σε επιστολές που απέστειλε στις αρχές Μαΐου στον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπίσκοπο Τιράννων Αναστάσιο, στον καθηγητή Dr Heiner Bielefeldt, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς και στην αλβανική κυβέρνηση.
Η τελευταία επίσημη έκθεση του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT) όσον αφορά τη θρησκευτική ταυτότητα του πληθυσμού το 2011 στην εθνική απογραφή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αλβανία αποτελούν το 6,75% του πληθυσμού και ότι ο συνολικός αριθμός των Χριστιανών έχει μειωθεί δραστικά από 31% σε 17%.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας διένειμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την απογραφή στο ποίμνιο της που συμμετείχε σε λειτουργίες στα Τίρανα, το Δυρράχιο, το Μπεράτι, την Κορυτσά, την Αυλώνα και άλλες πόλεις της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν την πιθανότητα σοβαρών παρατυπιών στα αποτελέσματα της μεθοδολογίας και την αντικειμενική ορθότητα των αποτελεσμάτων της απογραφής της αλβανικής κυβέρνησης.
Ο γ.γ. του ΠΣΕ στις επιστολές του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση των Τιράννων υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο των θρησκευτικών κοινοτήτων στις συλλογικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις δυσκολίες του προηγούμενου καθεστώτος. Επισημαίνει ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να υπονομεύσουν την ύπαρξη των χριστιανικών κοινοτήτων και την απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα.
Ο κ. Tveit κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να ασκήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα για τους Χριστιανούς και τους οπαδούς όλων των άλλων θρησκειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου