Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο τρόπος ζωής στη Β. Ήπειρο προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον

Στο επίκεντρο οι ομογενείς μας…Έμειναν άφωνοι Φινλανδοί δημοσιογράφοι που την επισκέφθηκαν


«Είναι απίστευτο στην σημερινή εποχή να υπάρχει μειονότητα που να διαβιεί έτσι».
Με αυτή τη φράση αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Βόρειο Ήπειρο 16 δημοσιογράφοι από τη Φινλανδία, που μελετούν τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Αφορμή για το ταξίδι τους στάθηκε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε πολλούς χώρους στο διαδίκτυο με τίτλο «Νήσοι Ώλαντ, ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο».
Το άρθρο έφτασε στον δημοσιογράφο Nils Erik Friis, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας στη σουηδική γλώσσα «Hufvudstadsbladet» και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της έρευνας και κατ’ επέκταση και της επίσκεψης.

Τα προβλήματα…
Στην Χιμάρα, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία τους εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο της Χιμάρας Γ. Γκόρο με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 περίπου λεπτών.
Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι, που μέλη της Σουηδικής Κοινότητας της Φινλανδίας, ξεναγήθηκαν από τον Δημήτρη Περδίκη και την νηπιαγωγό Στέλλα Πάνου στο Ελληνικό Σχολείο και στο Κάστρο της Χιμάρας.
«Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, θα ξαναρθούμε πάλι τον Οκτώβριο. Ο τόπος αυτός είναι πραγματικά πολύ όμορφος» είπαν, μεταξύ άλλων, ενώ κατά τη διάρκειας της περιοδείας τους επισκέφθηκαν και τους Αγίους Σαράντα.
***
Να σημειωθεί, ότι στην Φινλανδία κατοικεί μια σημαντική σουηδική μειονότητα που χαίρει όλων των δικαιωμάτων σε σημείο να είναι ισότιμο στοιχείο της Φινλανδίας, η δε σουηδική γλώσσα ισότιμη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας. Τα νησιά Ώλαντ που κατοικούνται κατά 92% από σουηδικό πληθυσμό έχουν καθεστώς σχεδόν ανεξαρτήτου χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν των μελών της αποστολής για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία ήταν πρόδηλο.



proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου