Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η περιοχή μας σταυροδρόμι οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών


Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Και νέες συλλήψεις «λαθραίων» σε Καλπάκι - Θεσπρωτία

Ναρκωτικά με τους… τόνους, λαθρομετανάστες κατά εκατοντάδες, σωρεία κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών είναι μερικά μόνο απ’ όσα περιλαμβάνονται στην «ημερήσια διάταξη» της Αστυνομίας στην Ήπειρο, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, εμφανίζει πολύ καλά αποτελέσματα, στη διαρκή μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατασχέθηκαν στην Ήπειρο 3,5 τόνοι χασίς, ενώ όπως αναφέρεται σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., η …μαφία των ναρκωτικών και ιδιαίτερα του χασίς από την Αλβανία στην Ελλάδα οργιάζει.
Έτσι, η Ήπειρος, που έχει τη μεγαλύτερη συνοριογραμμή με την γειτονική χώρα (σχεδόν 200 χιλιόμετρα), βρίσκεται στο μέσον των διαδρομών του χασίς και όχι μόνο, αφού το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι πύλη εξόδου της χώρας προς τη Δυτική Ευρώπη και ελκύει πολλούς λαθρομετανάστες και βέβαια διακινητές.

Πεδίο δράσης…
Γίνεται αντιληπτό, ότι η περιοχή μας έχει καταστεί πλέον για τα καλά πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως αναφέρεται στην απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. (που έφερε στο «φως», ο Τύπος της Κυριακής), σε αρκετές εγκληματικές ομάδες των Αλβανών που διακινούν την κάνναβη συμμετέχουν και Έλληνες, ενώ τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων δεν συμμετέχουν στη μεταφορά και ως εκ τούτου αποφεύγουν τη σύλληψη.
Τα μέλη που αναλαμβάνουν τη διακίνηση φέρουν οπλισμό και σε όλες τις μεγάλες ποσότητες, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, υπάρχουν προπομποί (πολλές φορές περισσότεροι και απο δυο) που ενημερώνουν για τυχόν αστυνομικά μπλόκα.
«Η χρήση των όπλων και η βιαιότητα των κακοποιών εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις που δεν συνηθίζονταν, όπως στην διακίνηση των μεταναστών. Μάλιστα για πρώτη φορά διαπιστώνεται ο ενισχυμένος ρόλος των συμμοριών εκείνων που αποτελούνται αμιγώς από Έλληνες κακοποιούς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Τα σεμινάρια…
Βέβαια, είναι δεδομένο πως η Ελληνική Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, αλλά χρειάζεται και τη βοήθεια των Αλβανών. Κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο σποραδικά.
Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. προσβλέπει στην συνεργασία και στην αλληλοβοήθεια με την Αλβανική Αστυνομία, όπως φαίνεται και από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έκανε σε 49 στελέχη της! Στην έδρα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια πενθήμερης διάρκειας, το καθένα με εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο.
Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν και να καταρτιστούν από εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου των εγκληματολογικών εργαστηρίων. Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν σε θέματα γνησιότητας εγγραφών, εξερεύνησης σκηνής εγκλήματος, επιστημονικής Αστυνομίας, πυροβόλων όπλων και ιχνών εργαλείων.
Σκοπός των εκπαιδεύσεων ήταν να αποκομίσουν τα στελέχη της Αλβανικής Αστυνομίας, την απαραίτητη τεχνογνωσία τόσο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, που θα τους βοηθήσει στην ευχερέστερη εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους έργου, το οποίο θα βοηθήσει τα μέγιστα και στην Ελληνική Αστυνομία, αφού πολλά περιστατικά με διακινήσεις ναρκωτικών θα σταματούν στην Αλβανία, πριν τα σύνορα.

Οι μετανάστες…
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εγκληματικότητας στην Ήπειρο, στην λαθρομετανάστευση, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά, μιας και καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά συλλήψεων πολλών «λαθραίων», όπως και διακινητών, οι οποίοι συνήθως είναι μέλη κάποιου κυκλώματος, τις περισσότερες φορές διεθνούς.
Μόλις χθες, η Αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση δυο ακόμη κυκλωμάτων, που έφερναν λαθρομετανάστες στην Ήπειρο. Στο Καλπάκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, συνελήφθη ένας 46χρονος Αλβανός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 26 και 27 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι σε βάρος των δύο παράνομων αλλοδαπών εκκρεμούσε επιπρόσθετα  μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα λόγω διοικητικής απέλασης.
• Επίσης, στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν δύο Έλληνες διακινητές, ηλικίας 43 και 34 ετών, διότι μετέφεραν, έναντι χρηματικής αμοιβής, έναν 26χρονο Αλβανό, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
• Ακόμη, στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας συνελήφθη ένας αλλοδαπός κρυμμένος σε φορτίο  επικαθήμενου οχήματος, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το σχέδιο…
Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην Ήπειρο και βέβαια σε όλη τη χώρα, για αυτό, όπως δεσμεύθηκε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, το νέο σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης θα είναι το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, θα αφορά και θέματα ασύλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.  Δένδιας. «Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών» είπε, μεταξύ άλλων.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εφαρμογή του σχεδίου για  την μετανάστευση, αναμένεται να περιέχει και το θέμα του Κέντρου Κράτησης στην Κακαβιά, την λειτουργία του οποίου ο κ. Δένδιας έχει προσδιορίσει, περίπου για τις αρχές του φθινοπώρου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου