Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στέλνουν Ριζάι και άλλους 500 στην Αλβανία


Πεντακόσιοι αλβανοί κρατούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν τους επόμενους μήνες στις φυλακές της Αλβανίας, σε μια αρχική φάση αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Πεντακόσιοι αλβανοί κρατούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν τους επόμενους μήνες στις φυλακές της Αλβανίας, σε μια αρχική φάση αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δικαιοσύνης - μετά και την αιματηρή απόδραση στα Τρίκαλα - είναι να μεταφερθούν στις φυλακές της γειτονικής χώρας οι περισσότεροι από τους 2.300 αλβανούς κρατούμενους στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να σταματήσει η συνεργασία ελλήνων και αλβανών κακοποιών, αλλά και μακροπρόθεσμα να αποθαρρυνθούν οι αλλοδαποί κακοποιοί που δρουν ανεξέλεγκτοι στη χώρα μας.

Προ ολίγων ημερών υπήρξε θετική απάντηση εκπροσώπου του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στον έλληνα υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Καραγκούνη που προωθεί τη σχετική διαδικασία. Ετσι, σε λίγα 24ωρα θα αρχίσουν οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές πράξεις της διμερούς συμφωνίας. Πιθανολογείται ότι το πρόγραμμα κράτησης Αλβανών στη γειτονική χώρα θα επιδοτηθεί από την Ελλάδα με ποσό που θα προσεγγίζει τα 5 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Αντίστοιχο δηλαδή του ημερήσιου κόστους για το φαγητό και την περίθαλψη κάθε κρατούμενου στις ελληνικές φυλακές.

Παρόμοιες συμφωνίες μεταφοράς κρατουμένων προωθούνται και με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αφού από αυτές τις χώρες βρίσκονται έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές περίπου 1.000 κρατούμενοι (σχεδόν 500 από κάθε χώρα). Αντίστοιχες συμφωνίες μεταφοράς φυλακισμένων έχουν υπογράψει η Γερμανία και η Γαλλία με αφρικανικά κράτη. Αυτές οι συμφωνίες ωστόσο προέβλεπαν την κατασκευή φυλακών από τους Ευρωπαίους στις αφρικανικές χώρες, κάτι που δεν ζητείται από την αλβανική πλευρά.


heliosplus/tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου