Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Στουρνάρας:Ανάγκη εξεύρεσης θεσμικής λύσης για τις συντάξεις, αλλά για του χρόνου.

Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη συνταξιοδότηση των υπερήλικων Βορειοηπειρωτών εξέφρασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως εξέθεσε ο Βουλευτής στον Υπουργό,  η εφαρμογή του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχει καταστήσει απαγορευτική τη χορήγηση μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ σε υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας για ένδειξη ευελιξίας ως προς τον τρόπο απόδειξης της εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα, από 1/1/2013 έχει διακοπεί η απονομή της σύνταξης ΟΓΑ σε περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε υπερβολικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, τόσο ως προς το εισόδημα, όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση. Συγχρόνως πλήττεται το Εθνικό μας συμφέρον στη Βόρεια Ήπειρο.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατά αρχάς στην ανάγκη εξεύρεσης θεσμικής λύσης που θα επαναφέρει το καθεστώς συνταξιοδότησης των υπερήλικων Βορειοηπειρωτών, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο από το αδιέξοδο μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας και ενισχύοντας την εθνική μας πολιτική διατήρησης του Ελληνισμού στην Βόρεια Ήπειρο.
Εκτός αυτού, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Βουλευτή ότι θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για την εξεύρεση κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2014 που θα επιτρέπει τη χορήγηση σύνταξης και κατόπιν συμψηφισμού με άλλη σύνταξη ή επιδότηση που τυχόν λαμβάνουν ή δικαιούνται να λάβουν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες από το Αλβανικό κράτος.

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω τη φράση «συμψηφισμό με άλλη σύνταξη…».Ο κύριος Δήμας ίσως γνωρίζει από τα Αλβανικά του το Ενβερίστικο «Barazitizem». Πώς μπορεί ένας καθηγητής, δάσκαλος, γιατρός, μηχανικός, ειδικευμένος εργάτης και ότι άλλο, που με πολύ δουλειά (μάλλον κακοπληρωμένη δουλειά) απολαμβάνει τη σύνταξη των 100 ευρώ να ισοπεδωθεί με εκείνους που δεν δούλεψαν καθόλου και πουθενά; Αν το Ελληνικό κράτος αποφασίσει να προσφέρει κάτι στους δυστυχείς, πάμφτωχους υπερήλικες συμπατριώτες που έχουν την ατυχία να είναι πολίτες της Αλβανίας, ας το κάμει χωρίς ισοπέδωση αποδοχών και ικανοτήτων. Δε ζητάμε λαγούς με πετραχήλια …τα απολύτως απαραίτητα και την ιατροθεραπευτική περίθαλψη απαιτούμε για να ζήσομε με αξιοπρέπεια τα γηρατειά μας. Ας «κουρευτεί» και αυτό το επίδομα για όλους, όπως όλα κουρεύτηκαν και κουρεύονται, αλλά ποτέ με συμψηφισμό…Είναι κοινό μυστικό το ότι η ανώτερη Αλβανική σύνταξη δεν περνάει τα 160 και η κατώτερη αγροτική περίπου 60 ευρώ. Ποιος θα μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπώς με τόσα…;

    ΑπάντησηΔιαγραφή