Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αλβανία: Πολλαπλά τα Οφέλη του Αγωγού ΤΑΡ

Πολλαπλά είναι τα οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τους οικιακούς καταναλωτές, τη “βαριά” βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος διαχείρισης σημαντικών έργων φυσικού αερίου του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας, Ντόριαν Ντούσκα.

Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύουν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ο κ. Ντούτσκα τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου μέχρι το 2018.

Το 2018, το φυσικό αέριο θα αποτελεί ένα βασικό “εργαλείο” για την κάλυψη των αναγκών των οικιακών καταναλωτών, αλλά και την παραγωγή ενέργειας, σε πολύ χαμηλή τιμή, πρόσθεσε. Τα οικονομικά οφέλη από το έργο του αγωγού θα έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο, τόσο στην αύξηση των άμεσων επενδύσεων, όσο και στην αύξηση της απασχόλησης, επισήμανε. Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2015 και ο αγωγός ΤΑΡ θα “διέρχεται” από 38 κοινότητες και δήμους της Αλβανίας, σημείωσε.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Το έργο έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη να αυξήσει τη μεταφορική του ικανότητα από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (φυσικού αερίου) ετησίως, ανάλογα με την παραγωγή και τη ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου