Με
αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Χιμάρας,
στις 5 Νοεμβρίου 1912 υπό την ηγεσία του Ταγματάρχη Σπύρου Σπυρομήλιου, ο
Πρόεδρος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον»
Χρήστος Κίτσιος, επισκέφθηκε την ηρωική κωμόπολη στις ακτές του Ιονίου,
συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου και Γενικό
Γραμματέα του Κόμματος Ζήσο Λούτση και το μέλος του Προεδρείου Μόντη
Κολίλα.
Αρχικά ο κ. Κίτσιος παραβρέθηκε στο κτήμα της κυρίας Ερμιόνης Μπρίγκου, όπου είναι ενταφιασμένοι έξι Έλληνες πεσόντες στρατιώτες από τον Πόλεμο του 1940 - ΄41 και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είχε ανεγερθεί χρόνια πριν από τη Νεολαία Βορειηπειρωτών. Η κα Μπρίγκου, συγκινημένη από την μοναδική παρουσία βορειοηπειρωτικού φορέα για φέτος στον ιερό αυτό χώρο κατά την επέτειο του «ΟΧΙ», διηγήθηκε μερικές από τις αναμνήσεις της απ' τις οποίες καθένας μας μπορεί να πάρει το μήνυμά του, ενώ ευχήθηκε να υπάρχει αγάπη και ενότητα μεταξύ όλων των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και ειδικά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων επισκέφτηκε το κοιμητήριο της Χιμάρας, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Αριστοτέλη Γκούμα, αφιερώνοντας την επέτειο των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης στον τελευταίο εθνομάρτυρα της περιοχής.
Αφού ο κ. Κίτσιος περιηγήθηκε στο χώρο του Κάστρου της Χιμάρας, όπου και η οικία του ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα Σπύρου Σπυρομήλιου, συναντήθηκε με μέλη και φίλους του Κόμματος των Ελλήνων στα Σπήλια, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής, με βασικότερα το ιδιοκτησιακό και το εκπαιδευτικό.
Όσον αφορά την ιδιοκτησία, οι ντόπιοι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι μέρα με τη μέρα γίνονται ξένοι στον τόπο τους, αφού όλο και περισσότεροι αλλογενείς καταλαμβάνουν, είτε με πλαστά χαρτιά είτε με την ανοχή των δημοτικών αρχών, σημαντικές εκτάσεις εντός του Δήμου Χιμάρας. Ο πρόεδρος του Κόμματος σύστηνε στην τοπική ηγεσία του θεσμού να καταγράψει επειγόντως τις περιπτώσεις αλλοτρίωσης της χιμαριώτικης γης για να προβληθεί με έγγραφα η διάσταση του προβλήματος καθώς και να στιγματιστούν ονομαστικά όσοι ξεπούλησαν διαχρονικά αυτή τη γη.
Στο θέμα της Παιδείας, συμφωνήθηκε ότι θέση του Κόμματος των Ελλήνων θα είναι η αναγνώριση του Ελληνικού Σχολείου της Χιμάρας ως δημόσιου ιδρύματος, ενταγμένο επίσημα στο εκπαιδευτικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.Για το λόγο αυτό, την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος κύριος Ζήσος Λούτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομόνοιας του Παραρτήματος της Χιμάρας κ. Νικόλαο Μπρίγκο, συζήτησαν για την κατάσταση του ιδιωτικού σχολείου, όπου λείπουν δάσκαλοι και σχολικά εγχειρίδια και, συμφώνησαν να συγχρονιστούν από κοινού, αλλά και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα στη Χιμάρα και στη Βόρειο ΄Ηπειρο γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση που θα προωθηθεί προς την αλβανική κυβέρνηση από εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπικές αρχές και πολιτικές δυνάμεις για την αναβάθμιση αυτού του σχολείου σε δημόσιο.
Εκ του Γραφείου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου