Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αλβανία: Οι Ευρωπαϊκές πρακτικές της συλλογικής σύμβασης έφεραν στην στρογγυλή τράπεζα την Κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζομένους.


 Υπουργός κ. Ξέρας: Η συλλογική σύμβαση εργασίας αποτελεί το θεμέλιο του κοινωνικού διαλόγου.
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, πήρε μέρος  στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΔΟΕ - Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας "Οι ευρωπαϊκές πρακτικές στη συλλογική σύμβαση", όπου εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιρλανδία  μοιράστηκαν με τους εκπροσώπους των  ιδρυμάτων, εργοδηγούς και τους εργαζομένους βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  
Στην ομιλία του ο Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε, ότι: "Είναι μεγάλη χαρά  που παραβρίσκομαι στα εγκαίνια της τριμερούς αυτής δραστηριότητας, η οποία θα εξυπηρετήσει τον κοινωνικό διάλογο, ιδιαίτερα την προώθηση και την ανάπτυξη της συλλογικής ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, με βάση την εμπειρία του Βελγίου, της Γερμανίας και Ιρλανδίας.

Ευχαριστώντας τη
Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, (ΔΟΕ) , ιδίως, το Γραφείο της Βουδαπέστης, για την υποστήριξη που μας έδωσε και μας δίνει στην υλοποίηση των μεγάλων στόχων για την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου και την ενίσχυση των μηχανισμών του σε όλα τα επίπεδα και στη βελτίωση και ευθυγράμμιση της εργατικής νομοθεσίας στο πνεύμα των συμβάσεων της ΔΟΕ και των ευρωπαϊκών οδηγιών, σας εγγυώμαι ότι η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί τον κοινωνικό διάλογο και τη συνεργασία με τους εταίρους της ως προτεραιότητα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η ευημερία των εργαζομένων και η κοινωνική ειρήνη.

Η Ενίσχυση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας έχει αξιολογηθεί θετικά και από την πιο πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για την Αλβανία.


Επί του παρόντος, στην Αλβανία υπάρχουν οκτώ συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των Ομοσπονδιών και των υπουργείων, τα οποία καλύπτουν 74 356 εργαζόμενους, έντεκα συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των Ομοσπονδιών και των δημόσιων οργανισμών, που καλύπτουν 62 295 εργαζομένους, δέκα συλλογικές συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες μέσω των οποίων καλύπτουν 10 000 εργαζομένους, καθώς και 463 συλλογικές συμβάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο  και στους δύο τομείς.
Μία από τις καινοτομίες της εργατικής νομοθεσίας είναι η δημιουργία των Συμβουλίων Υγιεινής και Ασφάλειας σε επίπεδο επιχείρησης.

Το Πρόβλημα της απασχόλησης στην Αλβανία είναι μία από τις προτεραιότητες και προκλήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας. Στα γραφεία απασχόλησης ως άνεργοι που αναζητούν εργασία σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 142. 982  άτομα ή 13,29%.

Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε εκείνες τις πολιτικές και τα μέτρα όπου στην πορεία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη και με μεγαλύτερη προσέγγιση της ζήτησης με την  προσφορά εργασίας.
"

Εν κατακλείδι, ενώ ευχαρίστησε τους διοργανωτές, επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην προώθηση, την υποστήριξη και την ανάπτυξη των διμερών συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση των συνομιλητών για αξιοπρεπείς συζητήσεις ώστε να φτάσουν στην υπογραφή των αποτελεσματικών συμφωνιών που εξυπηρετούν τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από την συνδικαλιστική ταυτότητα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου