Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες όλες τις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας, όλων των θρησκευτικών εκφράσεων, σύμφωνα με ψήφισμα το οποίο κατατέθηκε.
Το σχετικό αίτημα για την Χριστιανική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κατατέθηκε στη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, από τους γερουσιαστές Scott Brown του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Μασαχουσέτης, την Dianne Feinstein του Δημοκρατικού Κόμματος της Καλιφόρνιας και τον Mark Kirk του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Ιλινόις.
Σχετική ήταν η αναφορά του Γερουσιαστή Μπράουν στη δημοσίευση του δικτυακού τόπου του, όπου αναφέρει προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών το σχετικό σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι « Η Τουρκία πρέπει να θέσει τέρμα στις θρησκευτικές διακρίσεις σε όλες τις μορφές της και όλοι οι χριστιανικοί ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και ως ιδιοκτήτες οι χριστιανικές εκκλησίες να τις διατηρούν, όπως αυτές κρίνουν σκόπιμο και να περιλαμβάνουν των επισκευών και της συντήρησης των», αναφέρεται με έμφαση.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του γερουσιαστή Σκοτ Μπράουν «η θρησκευτική ελευθερία και η δημοκρατία είναι μία από τις βασικές αξίες και τα πιστεύω που πρέπει να υποστηρίξουμε για τα δικαιώματα όλων των μελών των θρησκειών σε όλον τον κόσμο. Να υψώσουμε τη φωνή μας για την Τουρκία, σε όσους υποφέρουν από διακρίσεις και είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας», είπε.
Η γερουσιαστής Feinstein είπε επίσης: «Η θρησκευτική ελευθερία είναι μία από τις πιο αγαπημένες αξίες που έχουμε στην κατοχή μας. Αυτό το νομοσχέδιο προτρέπει στις χριστιανικές κοινότητες στην Τουρκία να εκφράζονται ελεύθερα στους λατρευτικούς τους τόπους και σαφώς δηλώνουμε την υποστήριξή μας» είπε.
«Με τον νομοσχέδιο αυτό, είπε ο γερουσιαστής Kirk, απευθυνόμαστε στην Τουρκία, να δείξει σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στέλνουμε ένα μήνυμα για την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης από την Αμερική προς όλο τον Κόσμο».
Ένα παρόμοιο σχέδιο νόμου με τον ίδιο τίτλο –αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα- παρουσιάστηκε πέρυσι το Δεκέμβριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για το αρ. 306 που έγινε δεκτό, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου