Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αλβανία: Προειδοποίηση για τα επισφαλή δάνεια

Η Αλβανία έχει το υψηλότερο κρατικό χρέος στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση επισημαίνει πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια του υψηλού κινδύνου, καθώς το αλβανικό κρατικό χρέος ανέρχεται σήμερα στο 59,4% του ΑΕΠ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Παρόλο που οι τράπεζες φαίνεται να έχουν ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, ελλοχεύει κίνδυνος, εξαιτίας του αυξημένου επιπέδου των επισφαλών δανείων, επισημαίνεται στην έκθεση. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Παγκόσμια Τράπεζα συνιστά την υλοποίηση πολύ προσεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής.
ΔΝΤ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το επίπεδο της ανάπτυξης της Αλβανίας το 2011 θα συρρικνωθεί στο 2% από 5%, που προέβλεπε η αλβανική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία πως η αύξηση των εσόδων κατά το 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 8%.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του ενιαίου συντελεστή φορολογίας, που επί του παρόντος είναι 10%.
Σε άνοδο βρίσκεται το ποσοστό των επισφαλών δανείων στην Αλβανία καθώς, σύμφωνα με στατιστικές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έφτασε το 16,61% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,19% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Τράπεζες
Τα επισφαλή δάνεια μετατρέπονται στο κύριο πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αλβανίας, με τις τράπεζες της χώρας να παραπονούνται συχνά ότι η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ασφάλειας είναι αρκετά περίπλοκη.

www.imerisia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου