Αυτό, εκτός των άλλων, «διευκολύνει» περαιτέρω τους μηχανισμούς του Αλβανικού κράτους, να φέρουν στα «μέτρα» τους τα αποτελέσματα.
Καθημερινά αποκαλύπτονται μεθοδεύσεις από κύκλους της Αλβανίας για αλλοίωση της απογραφής, γεγονός που εντείνει και την κριτική σε βάρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» για την εκστρατεία της κατά της απογραφής, ενώ «πυρά» εξαπολύονται και για την αδιαφορία της να έλθει σε συνεννόηση με άλλους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας, πέραν προφανώς του Κ.Ε.Α.Δ..
Χθες για το θέμα της απογραφής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι βουλευτές Βαγγέλης Τάβος (που είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, είχε εκλεγεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τώρα έχει προσχωρήσει στο κόμμα του πρώην Αλβανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα) και Κώστας Μπάρκας (πρώην υπουργός, εκλεγείς τώρα με το Δημοκρατικό Κόμμα). Εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ορισμένες συμπεριφορές απογραφέων, αλλά ασκούν και σκληρή κριτική κατά της ηγεσίας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» για την αποχή, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή έφερε σύγχυση στις γραμμές της εθνικής ελληνικής μειονότητας και καθημερινά προσφέρει υπηρεσίες στους ισχυρισμούς διαφόρων κύκλων σε σχέση με τη φύση και το δημογραφικό μέγεθος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
«΄Ηταν μια απόφαση η οποία λήφθηκε χωρίς τη διαβούλευση με άλλους αποφασιστικούς παράγοντες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μια απόφαση συνέχεια της λογικής και τακτικής για πολιτική επιβίωση της ηγεσίας, σύμφωνα με την αρχή, καλύτερα να έχουμε προβλήματα να φωνάζουμε, παρά να τα λύνουμε αυτά. Ήταν μια απόφαση για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της για να καθοδηγήσει την εθνική ελληνική μειονότητα σε καίρια εθνικά θέματα. Η στάση αυτή είναι με ιδιαίτερα πολλές συνέπειες για την ίδια την εθνική ελληνική μειονότητα. Ο αυτοαποκλεισμός από την απογραφή, την οποία ζητούμε με επιμονή 20 χρόνια κατά σειρά, με ανύπαρκτους ισχυρισμούς και προδικάζοντας την απογραφή, αποτελεί αυτοθυσία συμφερόντων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, εξ ονόματος των στενών συμφερόντων μιας ομάδας ανθρώπων επικεφαλής αυτής της οργάνωσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές.
Η σύγχυση που προκάλεσε η στάση – απόφαση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» επιβεβαιώνεται όμως και από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανοικτή του Βορειοηπειρώτης από την Κορυτσά, με την ανακοίνωση για αποχή, το κλίμα – που ήταν ήδη άσχημο κατά των Ελλήνων και των άλλων εθνικοτήτων – χειροτέρεψε και οι Έλληνες έγιναν «πιο μπερδεμένοι, φοβισμένοι και διχασμένοι».
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΙΤΩΝ
Στον αντίποδα, η Αδελφότητα των Εν Ηπείρω Άνω Δροπολιτών, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «συντάσσεται με την απόφαση της πλειοψηφίας των επαρχιακών συμβουλίων του τόπου μας, της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και της πλειοψηφίας των Βορειοηπειρωτικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο για μη συμμετοχή στην απογραφή». Η Αδελφότητα επαναλαμβάνει τους εννέα λόγους για τους οποίους η «ΟΜΟΝΟΙΑ» υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να απογραφούν οι Βορειοηπειρώτες, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις για τη συρρίκνωση του ελληνισμού.
ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Οι μεθοδεύσεις και τα «μαγειρέματα» που εφαρμόζουν Αλβανικοί κύκλοι, είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δύο βουλευτές Βαγγέλης Τάβος – Κώστας Μπάρκας. Όπως αναφέρουν κατά τη συλλογή στοιχείων της απογραφής παρατηρούνται φαινόμενα που αντιτάσσονται στο νομικό πλαίσιο και το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου. Οι παραβιάσεις, όπως επισημαίνουν, σχετίζονται με τον αυτοπροσδιορισμό σε θέματα εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας, ενώ απογραφείς ξεπερνούν κατά εμφανή τρόπο τις αρμοδιότητές τους, ζητώντας έγγραφα που δεν προβλέπεται ή και ασκούν πιέσεις ώστε οι ερωτούμενοι να αποφύγουν συγκεκριμένα σημεία, χρησιμοποιώντας μέσα και μορφές ώστε να μπορεί να αλλοιωθεί το ερωτηματολόγιο.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην Κορυτσά, όπου στόχος των Αλβανικών κύκλων είναι να μην καταγραφεί επίσημα η ύπαρξη ελληνικού στοιχείου.
Στην πόλη και τα χωριά μέχρι τώρα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο προαναφερθείς Βορειοηπειρώτης, απογράφτηκαν εκατοντάδες άτομα ως Έλληνες παρά την σύγχυση που προκλήθηκε περί «αποχής». Ωστόσο εκφράζονται ανοικτά ανησυχίες για αλλοίωση των ερωτηματολογίων προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξη ελληνικού στοιχείου στην Κορυτσά και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα μάλιστα με παραδοχή απογραφέων, οι οδηγίες που είχαν ήταν να δώσουν βαρύτητα σε άλλα σημεία εκτός από την εθνικότητα και την θρησκεία, ενώ δεν ρωτούσαν καν για την μητρική γλώσσα.
Γενική είναι η εκτίμηση πάντως ότι όσο πλησιάζει προς τη λήξη η περίοδος της απογραφής θα αυξηθεί ο αριθμός των Βορειοηπειρωτών που τελικά δεν θα ακολουθήσει τη γραμμή της «αποχής», αν και αντικειμενικά πλέον – εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης – είναι δύσκολο να υπάρξει η προσδοκώμενη προσέλευση από την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου